Primeur voor Danilo helpt Jans aan pikstart bij FC Twente

Reacties

Het tijdperk-Ron Jans is voor FC Twente uitstekend begonnen. De Tukkers wonnen zaterdagavond in eigen huis simpel van Fortuna Sittard, op papier een directe concurrent.

Primeur voor Danilo helpt Jans aan pikstart bij FC Twente
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
2 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Het duel in Enschede was er eentje tussen de nummers veertien en zestien van het afgelopen coronaseizoen. Ten opzichte van die onderbroken jaargang is er bij beide ploegen nogal wat veranderd. Beide selecties ondergingen flink wat mutaties, maar ook in de dug-outs zijn er wijzigingen doorgevoerd. Zo is Jans inmiddels de trainer van FC Twente, terwijl Kevin Hofland (vorig jaar op papier nog assistent) inmiddels de eindverantwoordelijke is bij Fortuna. Laatstgenoemde moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de ervaren Jans, die voor de 469ste keer op de bank zat tijdens een Eredivisie-wedstrijd: alleen Bert Jacobs, Han Berger, Barry Hughes en Piet de Visser coachten ooit meer duels op het hoogste niveau. Jans staat nu gelijk met Kees Rijvers.

Hij zal er geen moment aan hebben gedacht tijdens de wedstrijd, zeker niet toen zijn FC Twente al na een paar minuten een goede kans kreeg. Na slecht wegboksen van Fortuna-keeper Aleksei Koselev schoot Wout Brama de bal via het lichaam van een Limburgse verdediger net naast. Die mogelijkheid was de grootste in een beginfase waarin FC Twente de veel betere ploeg was, in de tiende minuut resulteerde dat overwicht ook in de verdiende openingsgoal. De pas negentienjarige linksback Jayden Oosterwolde gaf de bal met een steekpass knap mee aan Queensy Menig, die via de binnenkant van de paal de 1-0 binnenschoot.

Vrijwel direct daarna vielen er aan beide kanten grote kansen te noteren. Eerst schoot Emil Hansson namens Fortuna wild naast en over, even later faalde Ajax-huurling Danilo aan de overkant hopeloos. Jesse Bosch gaf de bal na een wat onhandige redding van Koselev hard en halfhoog voor, maar de Braziliaanse spits kreeg de bal van dichtbij niet in het lege doel. Na die opwindende start werd het niveau er bepaald niet hoger op, mede omdat het vooral bij Fortuna nog behoorlijk zoeken leek. Dat is ergens ook niet vreemd: in de Limburgse basisopstelling stonden niet minder dan acht nieuwelingen.

Het was kort na rust echter uitgerekend een van de 'oudgedienden' van Fortuna die de 2-0 inleidde. Branislav Ninaj trok Bosch in de zestien wat onhandig naar de grond, vanaf elf meter slaagde Danilo er (na een soort huppel-aanloop) wél in te scoren. Het was voor de 21-jarige debutant zijn eerste goal in de Eredivisie. Met die treffer ontnam hij Fortuna het laatste beetje hoop. De ploeg van Hofland kon niet meer, de mannen van Jans hoefden niet meer, waardoor het bij 2-0 bleef.

Grappig detail: er zijn dit seizoen nu in totaal drie Eredivisie-duels gespeeld, die eindigden alledrie in 2-0 of 0-2. Ook opmerkelijk was het feit dat alle vijf de ingebrachte wissels aan Twentse zijde hun Eredivisie-debuut voor de club maakten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.