Primeur in 1974: UEFA Cup-winst Feyenoord en hooligans in Nederland

Reacties

Op 29 mei 1974, vandaag exact 46 jaar geleden, zorgde Feyenoord voor een primeur. Ten koste van Tottenham Hotspur veroverde de Rotterdamse ploeg als eerste Nederlandse deelnemer de UEFA Cup.

Primeur in 1974: UEFA Cup-winst Feyenoord en hooligans in Nederland

De basis voor dit succes werd gelegd in Londen, waar Feyenoord - dat de finale had bereikt door achtereenvolgens Öster IF (Zwe), Gwardia Warschau (Pol), Standard Luik (Bel), Ruch Chorzow (Pol) en VfB Stuttgart (Dui) uit te schakelen - indruk maakte. Op White Hart Lane kwam Tottenham Hotspur tot twee keer toe op voorsprong. Willem van Hanegem bracht de 1-1 op het scorebord, terwijl Theo de Jong in de slotfase het eigen doelpunt van Joop van Daele ongedaan maakte.

Rond de return speelde de zaak Willem van Hanegem. Manager Guus Brox en trainer Wiel Coerver twijfelden over een contractverlenging voor de Kromme, omdat deze te lui zou zijn bij conditietrainingen en bovendien een te grote invloed zou hebben in de spelersgroep. 'Feit is dat Van Hanegem en Feyenoord in enkele dagen tijd hebben duidelijk gemaakt dat de Rotterdamse ploeg niet zonder de dwarsliggende vedette kan', schreef Voetbal International in mei 1974.

Van Hanegem zat namelijk tijdens de tweede finalewedstrijd op de tribune en dat was het spel aan te zien. Feyenoord kwam nodeloos in de problemen tegen een teleurstellend Tottenham. 'De Spurs konden geen moment waarmaken dat ze een werkelijke Cup-finalist vormden. Voor de geoefende kijker zal het geen raadsel meer zijn waarom Tottenham dit seizoen in de Engelse competitie geen potten kon breken', schreef VI over het verzet uit Londen.

Wim Rijsbergen bracht opluchting door twee minuten voor rust Feyenoord op voorsprong te zetten. Peter Ressel stelde de UEFA Cup zes minuten voor het einde veilig. De historische verovering van Feyenoord werd echter overschaduwd door ernstig supportersgeweld. Het was voor het eerst dat Nederland werd opgeschrikt door het hooliganisme. De politie was volkomen verrast door de grote vernielingen die de Engelsen aanrichtten. Door een wonder vielen die dag geen doden, maar wel 150 gewonden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.