Prachtig gebaar van Rabiot voor Belgische transferpionier

Reacties

Het is volgend jaar 25 jaar geleden dat Jean-Marc Bosman indirect de internationale voetbalwereld op zijn kop zette. Zijn naam is voor altijd verbonden aan het arrest dat vrij verkeer voor voetballers mogelijk maakte, maar de Belg is door velen vergeten. Niet door Juventus-ster Adrien Rabiot.

Prachtig gebaar van Rabiot voor Belgische transferpionier
© Pro Shots

Bosman voerde in de jaren negentig een jarenlange juridische strijd tegen Club Luik. Hij kwam niet meer in de sportieve plannen voor, maar mocht ook niet vertrekken. Er werd een flinke transfersom gevraagd. Grof gezegd kwam het erop neer dat hij in de vuilnisbak werd gegooid en dat er een transfersom van 375 duizend euro betaald moest worden om hem eruit te halen. Bij de rechter dwong Bosman geheel in lijn met de arbeidsrechten in Europa vrij verkeer voor Europese voetballers af. Spelers waren sindsdien vrij om bij een andere club te tekenen zodra hun contract was afgelopen.

Van de mogelijkheid transfervrij een overstap te maken, maken veel topspelers tegenwoordig gebruik. Een groot voordeel is dat er vaak een hogere tekenpremie is dan bij een reguliere transfer. Adrien Rabiot is een van de topspelers die recentelijk zo een overstap maakte, hij verliet Paris Saint-Germain afgelopen zomer voor Juventus.

Bosman wordt vaak vergeten en niet eens herkend door de nieuwe generatie topvoetballers. Des te verrassender was het telefoontje uit Frankrijk, nog een tijd voor de overstap van Rabiot naar Turijn. Bosman: 'Op een dag kreeg ik telefoon van een mevrouw die ik niet kende. Ze vroeg naar mijn rekeningnnummer. Haar zoon had net een mooi profcontact getekend bij PSG en zij vond dat dat ook mijn verdienste was, en ze wilde me een som doorstorten. Ik geloofde haar eerst niet. Ze heette Veronique Rabiot, de mama en manager van haar zoon Adrien. Ze hebben toen 10.000 euro op mijn rekening gestort en zijn me hier komen opzoeken.

Bosman is Rabiot sindsdien blijven volgen: 'Vorig jaar liep het contract van Rabiot af. Toen hij PSG zei dat hij niet wilde bijtekenen, hebben ze hem uit de selectie verwijderd en hem 's morgens en 's avonds een apart trainingsprogramma laten volgen, zeven maanden lang. Maar hij is bij zijn standpunt gebleven. En nu speelt hij bij Juventus, dat hem gratis overnam en hem zeven miljoen euro per jaar betaalt.'

Het wrange voor Bosman is dat hij na zijn jarenlange strijd zelf weinig heeft overgehouden. Lees op VI PRO het bijzondere verhaal van het Belgische toptalent van weleer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.