Prachtgoal Labyad hoogtepunt bij zakelijke zege Ajax in Breda

Reacties

Ajax kan met een redelijk goed gevoel toewerken naar de Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene. Zaterdagavond werd er in Breda met 0-3 gewonnen van NAC. Smetje op de overwinning was het geblesseerd uitvallen van Donny van de Beek.

Prachtgoal Labyad hoogtepunt bij zakelijke zege Ajax in Breda
NAC Breda
NAC Breda
0 - 3
Ajax
Ajax

In tegenstelling tot de meeste clubs miste NAC Breda geen belangrijke spelers tijdens de interlandperiode. Trainer Mitchell van der Gaag besloot de twee weken te gebruiken om zijn ploeg aan een nieuw systeem te laten wennen: 5-3-2. Tegen Ajax, dat vorig seizoen met 0-8 won in het Rat Verlegh Stadion, kwam dat vooral in de eerste helft goed tot uiting.

Ajax hoefde zich in verdedigend opzicht geen moment zorgen te maken over NAC, maar vond maar geen gaatje in de Bredase defensie. Met de achttienjarige debutant Jethro Mashart als linksback in de basis hield NAC de ruimtes klein. David Neres, Frenkie de Jong en Dusan Tadic probeerden het wel, maar stuitten steeds op de geel-zwarte muur.

Toch ging Ajax met een voorsprong de rust in. NAC-doelman Benjamin van Leer, contractspeler van Ajax, tastte helemaal mis na een hoekschop van Lasse Schöne en bij de tweede paal liep uitgerekend de piepjonge Mashart de bal ongelukkig in zijn eigen doel. De tiener claimde dat hij werd geduwd, maar daar wilde arbiter Dennis Higler niets van weten.

De van Ajax gehuurde NAC-doelman Benjamin van Leer ging niet vrijuit bij de openingstreffer van de Amsterdammers.
De van Ajax gehuurde NAC-doelman Benjamin van Leer ging niet vrijuit bij de openingstreffer van de Amsterdammers.

NAC probeerde na rust iets meer vooruit te voetballen en kreeg via Gianluca Nijholt een aardige schietkans, maar liet achterin ook net iets meer ruimte ontstaan. Daar profiteerde Ajax al snel van via Zakaria Labyad, die direct na rust de niet helemaal fitte Van de Beek vervangen had. Een voorzet van De Jong werd teruggekopt door Neres en met een volley prachtig binnengeschoten door Labyad: 0-2.

Voor Labyad was het doelpunt een enorme opsteker. De aanvallende middenvelder komt sinds zijn komst van FC Utrecht amper aan de bak en sprak al meerdere malen uit veel moeite te hebben met zijn rol. Zijn fraaie volley én lange invalbeurt zullen opstekers zijn voor de Marokkaan, die nog niet had gescoord voor Ajax in de Eredivisie. Labyad dacht ook nog een assist op Kasper Dolberg te geven, ware het niet dat Van Leer knap redde op de inzet van de Deen.

Het fanatieke publiek in Breda veerde een kwartier voor tijd nog even op toen Mitchell te Vrede een behoorlijke kopkans kreeg, maar hij knikte onder druk van Noussair Mazraoui naast. De NAC-spits claimde een penalty, maar daar ging Higler net als de VAR niet in mee. Te Vrede stuitte een paar minuten later na een goede voorzet van Mikhail Rosheuvel op Andre Onana.

Het waren de enige keren dat Ajax enigszins in de problemen kwam na de goal van Labyad. De Amsterdammers speelden het duel rustig uit, zonder onnodig energie te verspillen in aanloop naar de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene van dinsdag. In de absolute slotfase maakte invaller Klaas-Jan Huntelaar er zelfs nog 0-3 van uit een voorzet van Nicolás Tagliafico. Het grootste vraagstuk van de komende dagen zal bij Ajax zijn hoe het met de fysieke gesteldheid van Van de Beek gesteld is.

'Labyad geeft teken van leven met fantastische goal voor Ajax'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.