Pot 2 lonkt voor Ajax, de mogelijke tegenstanders van PSV in Europa

Reacties

Het Champions League-seizoen eindigt pas op 1 juni, maar nu al werpt de komende editie zijn schaduw vooruit. Zoals bekend zijn Ajax en PSV veroordeeld tot een optreden in de voorronde. De route van de Nederlandse toptwee wordt beetje bij beetje duidelijk. Een overzicht.

Pot 2 lonkt voor Ajax, de mogelijke tegenstanders van PSV in Europa

PSV

Als Chelsea op 29 mei de Europa League-finale in Bakoe wint van Arsenal speelt PSV tegen FC Basel of Olympiakos Piraeus in de tweede voorronde. Zij eindigden dit seizoen als tweede in respectievelijk Zwitserland en Griekenland. Als Arsenal het tweede voetbaltoernooi van Europa wint, dan wacht de nummer twee van Oostenrijk, Tsjechië of Turkije op de Eindhovenaren. Na het afgelopen weekend is ook bekend wie dat zijn: LASK Linz, Viktoria Plzen of Istanbul Basaksehir, dat zondag de Turkse titel aan Galatasaray moest laten. De eerste wedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League wordt gespeeld op 23 of 24 juli. De returns op 30 of 31 juli.

Ajax

Voor Ajax begint het nieuwe Champions League-avontuur een ronde later, in de derde voorronde. De Amsterdammers horen pas op 22 juli wie zij treffen. Er is naast Ajax nog maar één club verzekerd van de kampioensroute in de derde voorronde van de Champions League, dat is PAOK Saloniki. Omdat die fase van het toernooi nauwelijks gevuld is, wordt het niet makkelijk om mogelijke tegenstanders van Ajax te benoemen.

De Amsterdammers hebben sowieso een geplaatste status, wat betekent dat ze de topclubs in de derde voorronde van de Champions League ontlopen. Dit kan bijvoorbeeld de Schotse landskampioen Celtic zijn, FC Kopenhagen of Dinamo Zagreb.

Ajax zal in de derde voorronde van de Champions League in ieder geval niet tegen een team om van te schrikken spelen. Namen als Rode Ster Belgrado, NK Maribor, APOEL Nicosia en Qarabag zijn enkele opties. Na de derde voorronde volgen overigens nog de play-offs.

Potindeling

Na de voorrondes volgt natuurlijk de groepsfase en met het nodige rekenwerk is er al een potindeling te bedenken. En dus is uit te rekenen in welke potten Ajax en PSV mogelijk terecht gaan komen als ze het hoofdtoernooi bereiken.

Er is natuurlijk nog geen enkele wedstrijd gespeeld in het nieuwe seizoen en dus is het geen makkelijke opgave om alles op een rijtje te zetten. Er moet nog het nodige beslist worden in het huidige seizoen, maar door situaties te schetsen komen we een heel eind.

Zo bestaat er een niet ondenkbaar scenario waarin Ajax in Pot 2 terechtkomt als de club weer de groepsfase van de Champions League bereikt. Daar moeten twee dingen voor gebeuren.

1. AS Roma moet zich via de Serie A niet plaatsen voor de Champions League.
2. Chelsea moet de Europa League winnen.

Dit heeft alles te maken met de coëfficiëntenlijst. Elke club heeft de afgelopen vijf seizoenen punten bij elkaar gevoetbald voor op die lijst en aan de hand daarvan worden de Champions League-potten 2 tot en met 4 gevuld. Vanwege het recente succes van Ajax in Europa zijn er niet heel veel clubs die een hoger coëfficiëntenaantal hebben dan de kampioen van Nederland.

Tijdspad CL-kwalificatie:

Datum Gebeurtenis
18/06 Loting tweede voorronde
22/07 Loting derde voorronde
23/07 en 24/07 Heenduels tweede voorronde (PSV)
30/07 en 31/07 Returns tweede voorronde (PSV)
05/08 Loting play-offs
06/08 en 07/08 Heenduels derde voorronde (Ajax en mogelijk PSV)
13/08 Returns derde voorronde (Ajax en mogelijk PSV)
20/08 en 21/08 Heenduels play-offs (mogelijk Ajax en/of PSV)
27/08 en 28/08 Returns play-offs (mogelijk Ajax en/of PSV)

Arsenal en AS Roma scoren wél hoger dan Ajax en daarom is het belangrijk voor de Amsterdammers dat die clubs niet in de groepsfase van de Champions League terechtkomen. Arsenal heeft via de Premier League geen ticket voor het elitetoernooi bemachtigd, dus is het winnen van de Europa League de enige kans voor The Gunners om in de Champions League terecht te komen. Verliezen zij de finale van Chelsea - dat al zeker is van een plek in het miljardenbal - dan is dat goed nieuws voor Ajax.

AS Roma staat er met nog één wedstrijd in de Serie A niet goed voor. De Romeinen staan zesde, terwijl een plek in de topvier nodig is voor kwalificatie voor de Champions League. Er bestaat een heel kleine kans dat AS Roma nog twee plekken stijgt in de laatste speelronde, wat dus ook weer goed nieuws voor Ajax is.

Zonder Arsenal en AS Roma in de groepsfase van de Champions League, zou Pot 2 volgend seizoen kunnen bestaan uit:

Real Madrid
Atlético Madrid
FC Porto (niet zeker van plaatsing)
Liverpool / Tottenham Hotspur (de verliezer van de Champions League-finale)
Borussia Dortmund
Napoli
Shakhtar Donetsk
Ajax

Er worden veel vragen gesteld over de aanwezigheid van Real Madrid in Pot 2, omdat die club zo vaak de Champions League won in de afgelopen jaren. Real Madrid heeft ook het hoogste aantal coëfficiënten op dit moment, maar Pot 1 is gereserveerd voor de kampioenen van Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Rusland, plus de winnaars van de Champions League en Europa League. Pot 1 staat dus al nagenoeg vast.

Barcelona
Bayern München
Juventus
Manchester City
Paris Saint-Germain
Zenit St. Petersburg
CL: Tottenham Hotspur/Liverpool
EL: Chelsea/Arsenal

PSV

PSV komt in Pot 3 terecht als het zich weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Er zijn weliswaar veel clubs die qua coëfficiënten boven de Eindhovenaren staan, maar dat zijn juist de concurrenten waar PSV mee in de voorrondes van de Champions League zit. Via de zogenaamde League Route stromen twee clubs de groepsfase in, naast PSV zou dat dus maar één concurrent met een hoger coëfficiënt kunnen zijn. Omdat andere vaste instromers, zoals Racing Genk, Galatasaray, Leipzig en de nummer twee van Rusland, wél lager staan op de coëfficiëntenranglijst, is PSV zeker van een plek in Pot 3 als de groepsfase wordt bereikt. 

Dat wordt echter geen makkelijke opgave. Sowieso moet de nummer twee van de Eredivisie eerst drie voorrondes overleven, de tegenstand zal ook nog eens fors zijn. Het is namelijk geen zekerheid dat PSV in de voorrondes een geplaatste status geniet en dus de toppers van Europa kan ontlopen. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.