Portugal Europees kampioen na zege op Frankrijk

Portugal heeft zich tot Europees kampioen gekroond door gastland Frankrijk na verlenging te verslaan. Het werd dankzij een treffer van Éder in de verlenging 1-0 voor de Portugezen, ondanks het vroege uitvallen van Cristiano Ronaldo.

De Portugese hoop was in de eindstrijd gevestigd op Cristiano Ronaldo, maar zijn finale was al snel voorbij. Hij raakte al in de achtste minuut geblesseerd tijdens een duel met Dimitri Payet en verliet het veld. Hij keerde vervolgens na een minutenlange behandeling nog even terug, maar blies in de 25ste minuut definitief de aftocht. Terwijl de tranen over zijn wangen rolden, werd hij per brancard van het veld gedragen en vervangen door Ricardo Quaresma.

Frankrijk was tot dan toe de betere geweest en had via Antoine Griezmann een kans gekregen. Rui Patrício tikte zijn kopbal echter onder de lat vandaan. In de 34ste minuut stichtte Moussa Sissoko gevaar met een harde knal, maar ook op zijn knal had de Portugese doelman een antwoord. Het gegroepeerd spelende Portugal, dat na het uitvallen van Cristiano Ronaldo nog wat conservatiever ging spelen, kwam in de eerste helft niet verder dan wat plaagstootjes.

Cristiano Ronaldo weet dat zijn finale voorbij is en barst in tranen uit.

Ook na rust was Frankrijk de beste partij in het Stade de France, maar een behoorlijke kans liet tot de 66ste minuut op zich wachten. Weer was de mogelijkheid voor Griezmann en net als in de eerste helft zette hij zijn kopbal niet om in een doelpunt. Zijn inzet na een voorzet van invaller Kingsley Coman ging rakelings over. De Portugese defensie had het lastig met Coman, die in de 75ste minuut een kans aan Olivier Giroud bood. Patrício pareerde zijn poging.

In de 79ste minuut kreeg Portugal zijn eerste mogelijkheid van het duel. Nani probeerde doelman Hugo Lloris te foppen met een boogballetje, waarna Quaresma het doel in de rebound onder vuur nam met een omhaal. Vijf minuten later deed Frankrijk weer van zich spreken, maar Patrício reageerde scherp op een pegel van Sissoko. In de de extra tijd leek Frankrijk de finale te beslissen, maar de inzet van André-Pierre Gignac strandde tegen de paal.

In de eerste verlenging voorkwam Lloris met een knappe save een goal van Éder, die kopte na een corner van Quaresma. In de tweede verlenging kwam Frankrijk goed weg toen een vrije trap van Raphaël Guerreiro in de 107de minuut op de lat uiteenspatte. Een minuut later bracht het aluminium Frankrijk geen redding, want de droge knal van Éder vanaf twintig meter ging in de korte hoek binnen.

Van die mokerslag herstelde Frankrijk zich niet meer, waardoor Portugal historie schreef door voor het eerst in de historie een groot toernooi te winnen.