Politieonderzoek Limbombe kan NEC aan extra geld helpen

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping het politieonderzoek in België waarbij ook voormalig NEC-speler Anthony Limbombe betrokken is geraakt. 

Politieonderzoek Limbombe kan NEC aan extra geld helpen

Opmerkelijk transfernieuws uit Frankrijk bij de heropening van de markt. Daar bleek de Belgische aanvaller Limbombe te zijn verhoord door de politie over zijn miljoenentransfer van Club Brugge naar FC Nantes, in de zomer van 2018. Deze overgang maakt deel uit van de dossiers Propere Handen, het geruchtmakende matchfixing- en fraudeschandaal rond makelaars in België.

Limbombe verhuisde voor acht miljoen euro, maar die som zou in werkelijkheid hoger kunnen uitvallen. De Belg zou een tekenpremie van drie miljoen hebben ontvangen van Nantes en vermoed wordt dat dit geld terugvloeide naar de betrokken makelaar. Relevant voor NEC, dat de flankspeler tussen 2014 en 2016 onder contract had en recht heeft op een flink doorverkoopaandeel. Hoe hoger de transfersom, hoe hoger het aandeel voor de club uit Nijmegen.

Directeur Wilco van Schaik van NEC legt uit hoe het zit: 'Wij krijgen een percentage over het officiële transferbedrag dat is verschenen in de systemen van de FIFA. Het viel ons in de zomer al op dat aanvankelijk werd gesproken over hogere bedragen. In de pers stonden toen mogelijke transfers van twaalf tot vijftien miljoen euro. Uiteindelijk werd hij echter voor een lager bedrag verkocht.'

Limbombe wisselde in de zomer een paar keer van makelaar en ging verrassend naar de Franse middenmoot, terwijl even eerder nog sprake was van een veel duurdere overgang naar de Premier League. De deal werd uiteindelijk beklonken door makelaar Mogi Bayat, nu bekend als de hoofdverdachte in de spraakmakende zaak.

Doorverkooppercentage
Welk doorverkooppercentage heeft NEC bedongen toen Limbombe vertrok naar Club Brugge? 'Dat weet ik niet uit mijn hoofd, maar in de regel praat je al snel over tien procent.' Als blijkt dat de transfersom miljoenen hoger ligt, heeft de Goffert-club dus recht op tonnen extra. 'Het moet natuurlijk allemaal nog bewezen worden. We volgen het en als het lang duurt, zullen we ook zelf navraag gaan doen.'

Overigens is het de laatste weken verder stil rond Propere Handen. Makelaar Dejan Veljkovic, een van de spilfiguren, is tegenover de Belgische politie uit de school geklapt, maar het is nog onbekend wat 96 uur aan verhoor heeft opgeleverd. Eerder zijn zeven makelaars als verdachten aangemerkt. Twee van hen hebben zich ook bij de KNVB geregistreerd als zaakwaarnemer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.