Politie-actie in België: huiszoekingen bij clubs, trainer Brugge opgepakt

Reacties

De Belgische voetbalwereld is woensdagochtend opgeschrikt vanwege een grote politie-actie. De belangrijkste zaakwaarnemer van het land werd opgepakt in het kader van een onderzoek van het federaal parket rond financiële fraude en witwassen in het voetbal. Een ander onderzoek gaat over matchfixing vorig seizoen in de Jupiler Pro League. Ook Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, werd meegenomen.

Politie-actie in België: huiszoekingen bij clubs, trainer Brugge opgepakt

Mogi Bayat wordt gezien als de belangrijkste en meest invloedrijke voetbalmakelaar van België. De Iraniër heeft ook een Frans paspoort en werkte tussen 2003 en 2010 als algemeen directeur bij Charleroi. Daarna werd hij zaakwaarnemer. Hij regelde bij veel clubs transfers, waaronder topclubs als Anderlecht en Club Brugge.

Volgens Het Nieuwsblad heeft de Belgische justitie aanwijzingen dat de financiële zaken van Bayat en vooral de transfers schimmig zijn. Hij zou niet worden verdacht van matchfixing. Bij Anderlecht ging men op zoek naar meer informatie over de transfers die Bayat daar heeft geregeld. Bayats collega Dejan Vejlkovic is ook meegenomen. Alle andere personen die worden verhoord, zijn volgens de krant gelinkt aan de twee makelaars.

Naast Bayat en Brugge-trainer Leko werden onder anderen scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delfrerière meegenomen voor verhoor, evenals voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. Leko miste vanwege het onderzoek de training van Club Brugge. Ook bij Anderlecht zijn huiszoekingen verricht en ook Gent, Kortrijk, Luik en Lokeren worden genoemd. Belgische media pakken groots uit met het nieuws en spreken al van 'een bom onder het Belgische voetbal'.

Er zijn in België 44 huiszoekingen verricht en dertien in het buitenland, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macdonië. Dat bevestigt het federaal parket tegen Belgische media. Er werkten 184 Belgische politiemensen mee aan de actie en in het buitenland ook nog 36.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.