Pochettino hekelt gemakzucht en 'verkeerde arrogantie' Spurs

Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino heeft na de 2-1 nederlaag tegen zijn oude club Southampton forse kritiek geuit op zijn spelers. De Argentijn, die op de tribune moest plaatsnemen wegens zijn schorsing, had geen goed woord over voor het optreden van zijn ploeg in de tweede helft.

Tottenham leidde bij rust nog met 0-1 door een doelpunt van Harry Kane, maar gaf die voorsprong in het laatste kwartier nog uit handen tegen de degradatiekandidaat. Daardoor leden de Londenaren, die zich afgelopen dinsdag nog plaatsten voor de kwartfinale van de Champions League en vervolgens ook nog goed nieuws kregen over het nieuwe stadion, de derde nederlaag in de laatste vier Premier League-duels (de ander eindigde in een gelijkspel tegen Arsenal).

Pochettino constateerde daarom eerder al dat Spurs is afgehaakt in de titelstrijd. Nu komt echter ook de derde plaats serieus in gevaar. 'We toonden een gebrek aan agressiviteit, we misten de honger die je nodig hebt om wedstrijden dood te maken en te winnen', reageerde de 47-jarige oud-international. 'We speelden de eerste helft als een van de beste acht ploegen van Europa, maar de tweede helft moeten we terugkijken. We moeten kritisch zijn op onszelf.'

Na rust zat er namelijk iets goed mis bij zijn ploeg, vond Pochettino. 'Ik ben zo enorm teleurgesteld. Ik maak me een beetje zorgen over het verschil tussen de eerste en de tweede helft. Dat is echt een mentale kwestie. Het is gemakzucht, het is verkeerde arrogantie. De eerste helft was een voorbeeld van positieve arrogantie, omdat we met de juiste intentie, focus en concentratie speelden. We waren op elk vlak de betere ploeg. Na rust was het verkeerde arrogantie.'

Pochettino wilde de schuld daarvan niet alleen bij zijn spelers leggen. 'Dat moet iedereen binnen de club zich aanrekenen.' Het toont volgens hem eens te meer aan dat Tottenham nog niet bij de Europese elite hoort. 'Misschien dat mensen zich nu gaan realiseren wat ons echte niveau is. Dit toont aan dat er nog veel werk te doen is, dat we nog niet volwassen genoeg zijn, dat je meer inzet en kwaliteit nodig hebt om die laatste stap te kunnen zetten.'

Het is niet de eerste keer dat Pochettino dergelijke uitspraken bezigt. Volgens de Argentijn heeft Tottenham de laatste jaren, met twee derde plaatsen en één tweede plek, boven zijn stand geleefd. 'Als je een van de beste clubs in de wereld wilt zijn, moet je alles verbeteren. We zullen onszelf zorgvuldig moeten evalueren. Het is belangrijk om de waarheid onder ogen te zien. De laatste jaren leefden we meer in fictie dan in de realiteit. Maar dit is de realiteit.'