Athletic de Bilbao heeft Barcelona meer stof tot nadenken gegeven, al bleef schade door het Baskische bezoek in de titelstrijd voor de Catalanen achterwege.

Barcelona
Barcelona
1 - 0
Athletic de Bilbao

Barcelona is zonder de geblesseerde Frenkie de Jong op zoek naar een manier om de motor weer goed aan de praat te krijgen. Vooral de doelpuntenmachine is tot stilstand gekomen. Na de benutte penalty door Lionel Messi in de 69ste minuut van de wedstrijd tegen Leganés (2-0) stond de Catalaanse formatie de hele wedstrijd tegen Sevilla droog (0-0).

Ook in de ontmoeting met Athletic de Bilbao worstelde de formatie van Quique Setién. In Camp Nou had Barcelona weliswaar een overwicht, maar de beste kansen in de eerste helft waren voor Athletic de Bilbao. Zo liet Yeray Álvarez na om de Basken op het pad te zetten van een verrassing.

Na een uur bracht Setién Ansu Fati en Ivan Rakitic binnen de lijnen in de hoop nieuw puntenverlies te voorkomen. Het bleek een gelukkige hand van wisselen, want het was nota bene de Kroatische middenvelder die de verlossing bracht door een kwartier voor het einde de score te openen. Na een hoogstandje van Messi prikte hij de bal achter doelman Unai Simón.

Voor Rakitic was het de eerste competitietreffer in het huidige seizoen in La Liga, waar hij nu in totaal vijftig keer heeft gescoord. De helft daarvan in dienst van Barcelona, dat dinsdag dankzij de Kroaat een nieuwe tik bespaard bleef. Messi kwam andermaal niet aan zijn mijlpaal. In de slotfase was hij dicht bij zijn zevenhonderdste treffer, maar zijn schot ging rakelings naast.

Door de moeizame zege mag Barcelona zich weer koploper in La Liga noemen. De voorsprong op het aanvallend wel overtuigende Real Madrid is drie punten. De aartsrivaal kan de Catalanen weer aflossen als het woensdag thuis afrekent met Real Mallorca.