Ploeterend Ajax incasseert wondergoal en verliest op historische grond

Ajax is tegen Anderlecht tegen de derde nederlaag van deze voorbereiding aangelopen. Ivan Santini was met twee doelpunten de beul voor de manschappen van Erik ten Hag en zijn tweede goal, de beslissende 1-3, was er een van ongelooflijke schoonheid.

Ajax en Anderlecht stonden tegenover elkaar in het Olympisch Stadion, historische grond voor de Amsterdammers. WK-gangers Hakim Ziyech en Kasper Dolberg keerden terug in de basis bij Ajax en laatstgenoemde miste de eerste goede kans van de wedstrijd. Aan de overkant kwam Anderlecht kort hierna op voorsprong. André Onana was kansloos bij een rebound van Santini.

Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. Via Zakaria Labyad en Ziyech kwam de bal bij David Neres, die de 1-1 binnenschoot. Dit was tevens de ruststand. Voor de tweede helft bracht Ten Hag Luis Orejuela, Frenkie de Jong en Siem de Jong in de ploeg en de coach zag zijn team na de onderbreking flink teleurstellen. Ajax was vooral achterin erg zwak en een overtreding van Orejuela op Landry Dimata leverde een penalty voor Anderlecht op. Die werd benut door Dimata zelf, al kwam Onana nog wel aardig in de buurt.

Acht minuten later viel de beslissing, dankzij het absolute hoogtepunt van de avond. Een voorzet vanaf links werd op fenomenale wijze behandeld door Santini, die scoorde met een volley achter het standbeen (zie video onder). Ajax had nu nog ruim twintig minuten de tijd om terug te keren in de wedstrijd, maar de aansluitingstreffer viel niet. De Amsterdammers leden zo de derde nederlaag in de voorbereiding: eerder waren Preussen Münster (3-1) en FC Nordsjælland (1-3) al te sterk.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd:

Ajax vertrekt zaterdag naar Engeland, voor een afsluitend trainingskamp. Daar oefent de ploeg van Ten Hag op 19 juli nog tegen Wolverhampton Wanderers en Walsall FC. Vervolgens moet Ajax klaar zijn voor de wedstrijden tegen Sturm Graz, in de tweede voorronde van de Champions League. De eerste ontmoeting met de Oostenrijkers is op 25 juli in de Johan Cruijff Arena.

Eerder op de vrijdag speelde Jong Ajax op De Toekomst al tegen Jong Anderlecht. De Belgen wonnen dit duel met 3-5. Ajax-aanwinst Hassane Bandé liep een zware blessure op en staat zeker tot de winterstop buitenspel.