Hoekschoppen helpen Almere City aan eerherstel na monsternederlaag

Almere City heeft zich tegen Go Ahead Eagles hersteld van de monsternederlaag (7-2) tegen SC Cambuur van afgelopen week.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de dertiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij
Almere City FC
3 - 0
Go Ahead Eagles

Voor de thuisploeg stond de wedstrijd in het teken van eerherstel nadat er afgelopen week met liefst 7-2 werd verloren van koploper SC Cambuur. Er moest daarvoor worden afgerekend met het taaie Go Ahead Eagles. De Deventenaren incasseerden tot deze speelronde slechts acht tegentreffers en doelman Jay Gorter hield maar liefst acht keer zijn doel schoon.

Op bezoek in Flevoland kwam daar verandering in, en hoe. Vijf minuten voordat beide ploegen de kleedkamer zouden opzoeken, kwam Almere City op voorsprong. Een hoekschop van middenvelder Ryan Koolwijk viel ten prooi aan Frederik Helstrup, die binnenschoot: 1-0. De thuisploeg had daarmee de zwakke plek van Go Ahead gevonden.

In de tweede helft waren het namelijk twee corners die Almere aan een 3-0 overwinning hielpen. Eerst was het Oussama Bouyaghlafen die scoorde en het slotakkoord was voor middenvelder Xian Emmers. Hij bekroonde zijn rentree na lang blessureleed met een treffer, door de bal in de verre hoek raak te koppen.

FC Eindhoven
2 - 4
NAC Breda
NAC Breda

FC Eindhoven had sinds 2000 op eigen veld niet meer verloren van NAC Breda. Al snel werd een basis gelegd voor een vervolg van die reeks. NAC-verdediger Roger Riera liet zich in de eerste minuut te makkelijk in de luren leggen door Jort van der Sande, die vervolgens Brian De Keersmaker in staat stelde de score te openen voor de gastheren.

NAC stelde nog voor rust orde op zaken. Na de gelijkmaker van Nick Venema revancheerde Riera zich voor zijn valse start: 1-2. Jacky Donkor bracht Eindhoven in de 55ste minuut weer naast de bezoekers, die dankzij treffers van Robin Schouten en Mario Bilate alsnog in het Jan Louwers Stadion aan het langste eind trokken.

FC Den Bosch
2 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Voor het blessurenieuws ging bij Jong Ajax eerst de gedachten naar een maand terug, toen de hoofdmacht in Venlo een recordzege boekte. Bij de beloften stond het namelijk binnen vijf minuten al 0-2 tegen Den Bosch, Brian Brobbey was tweemaal trefzeker. Eerst vanaf elf meter, daarna rondde hij af na een voorzet.

Den Bosch leek rijp voor de slacht, maar overleefde het resterende deel van de eerste helft zonder extra tegengoals. Bij Jong Ajax kreeg het eerste bedrijf nog een zwart randje door het geblesseerd uitvallen van Rensch, donderdag nog verkozen tot Talent van De Toekomst.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid in Brabant: ditmaal was het de spits van Den Bosch die tweemaal scoorde. De ingevallen Ryan Trotman kopte na acht minuten raak na mistasten van keeper Dominik Kotarski en een kwartier voor tijd volgde ook zijn gelijkmaker.

MVV Maastricht
3 - 3
Jong PSV
Jong PSV

Voor de laatste overwinning van MVV Maastricht moeten we helemaal terug naar september, maar tegen Jong PSV leken de Limburgers lang de bevrijdende overwinning te pakken. De eerste kansen waren weliswaar voor de Eindhovense talenten, maar het was echter MVV dat zeer effectief met de kansen omsprong: Arne Naudts en Joeri Schroijen waren voor rust trefzeker.

MVV leek hard op weg naar een resultaat, zeker nadat Naudts iets voor het uur ook de 3-0 maakte. De talenten van PSV kwamen echter op geweldige wijze terug in de wedstrijd, het waren de invallers die het deden. Kristófer Kristinsson schoof kort na de 3-0 de eerste PSV-treffer binnen, Yorbe Vertessen zorgde met alweer zijn vijfde KKD-treffer voor de aansluiting en met zijn tweede goal voltooide Kristinsson de comeback, hoewel hij daar de hulp van de blunderende goalie Mike Havekotte voor nodig had.

Jong FC Utrecht
2 - 1
Helmond Sport

Net als bij Den Bosch – Jong Ajax was het ook op Sportcomplex Zoudenbalch zeer vroeg raak, Odysseus Velanas bekroonde zijn honderdste wedstrijd in het betaald voetbal met een vroege treffer voor de thuisclub. Het was uitgerekend Karim Loukili, die in het verleden 34 duels voor Jong FC Utrecht speelde, die belangrijk was voor Helmond Sport. Hij stelde na een goede actie Lance Duijvestijn in staat om te scoren.

Genoeg voor een punt was die goal van Duijvestijn echter niet, want vlak voor tijd ging het mis bij Helmond. De ingevallen Orhan Dzepar ging in de fout op het middenveld en na een snelle omschakeling profiteerde Jeredy Hilterman met zijn achtste goal van het seizoen.

Excelsior
Excelsior
4 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Namens de Kralingers maakte Ómarsson in de twaalf eerste competitiewedstrijden tot vrijdagavond al veertien goals, daarmee was hij al de topscorer van de KKD, maar vrijdagavond had hij zijn vizier niet vanaf het begin op scherp staan. Na precies een halfuur kreeg hij een grote kans, maar oog in oog met Jong AZ-keeper Beau Reus moest hij zijn meerdere erkennen in de jonge goalie. Die misser maakte hij zo’n tien minuten na rust goed, toen hij een voorzet van de linkerkant binnenwerkte en daarmee zijn vijftiende goal in dertien wedstrijden liet aantekenen.

Na driekwart wedstrijd gooide de thuisploeg het duel vervolgens in het slot, toen AZ-verdediger Tijs Velthuis de bal voorbij zijn eigen keeper Reus gleed. Ahmad Mendes Moreira maakte er zelfs nog 3-0 van, voordat Des Kunst namens de Alkmaarse beloften met een heerlijke knal iets terugdeed. Het slotwoord was voor Stijn Meijer, die de eindstand met een achterwaartse en vallende kopbal fraai bepaalde op 4-1.

FC Volendam
FC Volendam
1 - 1
TOP Oss
TOP Oss

Bij de thuisploeg ontbrak de dit seizoen uitblinkende Derry John Murkin met een mogelijk fikse blessure, zijn plaats op linksback werd ingenomen door de pas twintigjarige Dean James. De vervanger van Murkin liet zich in de 22ste minuut direct zien, toen hij een vrije trap met links werkelijk schitterend achter TOP-keeper Bo Geens krulde. Het was voor James pas zijn derde optreden van het seizoen, maar de prachtgoal was al wel zijn tweede van het seizoen.

TOP begon ondanks de achterstand goed aan de tweede helft, maar leek lange tijd niet tot scoren te gaan komen. Tot een kwartier voor tijd, toen Dennis van der Heijden (nota bene ex-FC Volendam) op de goede plek stond om een afgemeten voorzet van Trevor David binnen te koppen. De thuisploeg probeerde het daarna nog wel, maar de mannen van trainer Klaas Wels hielden stand, waardoor TOP een verdiend punt mee naar Brabant nam.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
Roda JC Kerkrade

NEC begon met goede moed aan het thuisduel met Roda JC, maar kreeg na iets meer dan een halfuur twee dompers te verwerken. Eerst moest smaakmaker Jonathan Okita geblesseerd naar de kant, niet veel later werd het 0-1. Een voorzet van Thijmen Goppel werd doorgekopt door Fabian Serrarens, waarna Kees Luijckx de bal controleerde en ‘m binnenschoot.

De Limburgers speelden goed en zullen langzaam maar zeker zijn gaan hopen op een knappe driepunter, maar na een uurtje kwam Roda JC met een man minder te staan. Aan de rechterkant leek NEC-talent Elayis Tavsan te beginnen aan een opmars, maar routinier Roland Alberg legde hem neer met een wilde tackle, zonder daarbij ook maar in de buurt van de bal te komen: direct rood.

Het duurde uiteindelijk nog tot de 78ste minuut voordat NEC dat numerieke overwicht omzette in een doelpunt. Uit een corner werkte invaller Thomas Beekman bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. In de slotfase leek NEC ook nog de winst gaan pakken, toen jongeling Syb van Ottele een penalty te nemen kreeg. De achttienjarige faalde echter: hij schoot de bal naast, en die opdoffer kwam NEC niet meer te boven: 1-1 was ook de (vanuit Nijmeegs oogpunt) teleurstellende eindstand.

De Graafschap
0 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

Er waren uiteraard geen toeschouwers aanwezig op De Vijverberg, maar door middel van een speciale actie (zie video onder) was er toch contact met de selectie van De Graafschap. Door op een knop te drukken werd een ingesproken boodschap afgespeeld, die in het hele stadion te horen was. Zo werden de spelers op het veld toegesproken en werd hen moed ingesproken.

Ondanks deze mooie woorden kon De Graafschap de koppositie in de KKD niet behouden. Het spel in Doetinchem ging op en neer, maar vlak voor rust kwam de uitclub op voorsprong. De Graafschap kreeg de bal niet weg na een corner en verdediger Erik Schouten profiteerde daarvan.

Aan het begin van de tweede helft geen boodschap voor de spelers van De Graafschap, maar de club kwam goed uit de kleedkamer. Ralf Seuntjens kreeg twee prima kansen, maar twintig minuten na rust was het weer Cambuur dat toesloeg. Giovanni Korte maakte het met een stiftje op mooie wijze af na een pass van Jamie Jacobs: 0-2.

Door de overwinning gaat Cambuur over De Graafschap heen. In punten staan beide teams nog wel gelijk, de Friezen speelden echter een wedstrijd minder. De Graafschap kan dit weekend verder afzakken op de ranglijst, als Almere City FC wint van Go Ahead Eagles.

Telstar
Telstar
2 - 0
FC Dordrecht

De ogen bij Telstar waren gericht op Sebastian Soto, die immers in de interlandperiode zeer succesvol debuteerde in het shirt van de Verenigde Staten. Tegen Panama was de Telstar-spits meteen goed voor twee doelpunten. Enkele dagen later startte hij in de basis bij Telstar, met Plet naast hem in de punt van de aanval.

Het was echter niet de kersvers Amerika-international die de hoofdrol pakte tegen de hekkensluiter van de KKD. Plet greep zijn kans in Velsen-Zuid, door voor het eerst sinds 2011 twee keer te scoren in een wedstrijd op Nederlandse bodem. Toen was Plet namens Heracles Almelo tweemaal trefzeker in de 7-0 overwinning op VVV-Venlo, nu was er dus een dubbelslag tegen Dordrecht. Plet scoorde twee keer kort achter elkaar, beide keren was Redouan El Yaakoubi bij de goals betrokken.

In de 59ste minuut schoot Plet uit de rebound raak na een schot van El Yaakoubi, drie minuten later werd de spits opnieuw in staat gesteld door zijn teamgenoot. Daarmee was het verzet van hekkensluiter Dordrecht, dat sinds eind september niet meer won, gebroken.