Play-offs EK: mogelijke Oranje-opponent Roemenië wacht op loting

Reacties

Nu de EK-kwalificatiereeks ten einde is, is het deelnemersveld van de play-offs om de laatste vier tickets ook bekend. Voor sommige divisies moet nog worden geloot, maar het is nu al duidelijk dat Georgië, Kosovo, Noord-Macedonië of Wit-Rusland volgend jaar zomer zal debuteren op het EK.

Play-offs EK: mogelijke Oranje-opponent Roemenië wacht op loting
© Pro Shots

Die vier landen (groepswinnaar in de Nations League) vormen het zogeheten Path D van de play-offs, die eind maart worden afgewerkt als de eerstvolgende interlandperiode op het programma staat. Georgië neemt het op 26 maart thuis op tegen Wit-Rusland, Kosovo gaat op bezoek bij Noord-Macedonië. De winnaars van die twee wedstrijden spelen op 31 maart de finale om een van de vier EK-tickets.

Voor Path B is het speelschema ook al bekend, omdat exact vier landen uit die divisie van de Nations League zich niet voor het EK plaatsten. Noord-Ierland gaat in de halve finale op bezoek bij Bosnië-Herzegovina, Slowakije krijgt bezoek van Ierland. Aangezien de Ieren als gastland in Groep E terecht zouden komen bij Spanje, gaat het land dat deze play-off wint sowieso naar die poule.

VOORLOPIG SPEELSCHEMA PLAY-OFFS

Play-off Path A Play-off Path B*
IIsland - N.n.b. Bosnië-Herzegovina - Noord-Ierland
N.n.b. - N.n.b. Slowakije - Ierland
Play-off Path C Play-off Path D
Schotland - N.n.b. Georgië - Wit-Rusland
Noorwegen - Servië Noord-Macedonië - Kosovo

* Winnaar komt terecht in Groep E bij Spanje. Halve finales worden op 26 maart 2020 gespeeld en gaan over één wedstrijd. De finales zijn op 31 maart.

Voor Path C zijn de zaken wat ingewikkelder. Schotland, Noorwegen en Servië nemen als groepswinnaars van die Divisie uit de Nations League sowieso deel aan deze play-off. De vierde deelnemer wordt per loting bepaald en komt uit het groepje Bulgarije, Israël, Hongarije en Roemenië. De overige drie gaan naar Path A, waar IJsland de enige deelnemer is omdat verder alle landen uit Divisie A naar het EK gaan.

De UEFA bepaalt op vrijdag 22 november per loting hoe de play-offs van Path A en C verder worden aangevuld. Op zaterdag 30 november is de loting voor de groepsfase. Dan is dus nog niet bekend welke vier landen doorstromen uit de play-offs, maar de deelnemende gastlanden zullen bij plaatsing sowieso in de voor hen bestemde poule terecht komen. Oranje krijgt in dat geval dus te maken met Roemenië.

voorlopige groepsindeling ek 2020

Groep A Groep B Groep C
Italië België Oekraïne
Pot 2 Rusland Nederland
Pot 3 Denemarken Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Roemenië)
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Duitsland
Pot 2 Pot 2 Pot 2
Pot 3 Pot 3 Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Schotland) (Ierland) (Hongarije)

Tussen haakjes staan de gastlanden die zich via de play-offs nog kunnen plaatsen en dus automatisch in die groep terecht komen.

voorlopige indeling play-offs

Play-offs Path A Play-offs Path B
IJsland Bosnië-Herzegovina
- Slowakije
- Ierland
- Noord-Ierland
Play-offs Path C Play-offs Path D
Schotland Georgië
Noorwegen Noord-Macedonië
Servië Kosovo
- Wit-Rusland
Nog in te delen Nog in te delen
Bulgarije Israël
Hongarije Roemenië

Path A en Path C worden per loting aangevuld met de nog in te delen landen. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.