Plannen zijn rond: Cambuur in 2020 in nieuw stadion

Reacties

De kogel is door de kerk: SC Cambuur krijgt een nieuw stadion en zal dat naar verwachting in 2020 kunnen betrekken. Club en gemeente Leeuwarden presenteren volgende week dinsdag de 3D-modellen en geven dan toelichting, zo bevestigen bronnen aan VI.

Plannen zijn rond: Cambuur in 2020 in nieuw stadion

In een reactie wil Cambuur-voorzitter Ype Smid niet veel meer kwijt dan dat de komst van een nieuw stadion op een haar na gevild is. 'Het heeft lang geduurd, misschien wel twee jaar te lang, maar ik ben positief. Dat hebben onze supporters vaker gehoord, maar ditmaal komt het goed.'

Over de plannen voor een verhuizing naar een nieuw te bouwen stadion bij het WTC-complex in Leeuwarden wordt al jaren gesproken. Omdat het complete gebied rondom dat terrein zal worden herontwikkeld, is sprake van een complexe situatie waarbij meerdere partijen het met elkaar eens moeten zijn. Het bestemmingsplan moet worden aangepast, de infrastructuur verandert en er diende in het voortraject een business case te worden overlegd met verantwoorde financiële dekking.

Nu het plan rond is en de presentatie volgende week is, moet het college van burgemeester en wethouders het nog door de Leeuwarder gemeenteraad loodsen. Zij heeft het laatste woord. Ingewijden melden echter dat ze voldoende steun verwachten en denken dat het nog voor het einde van de zomer door de raad geaccordeerd kan worden.

Daarmee geconfronteerd, zegt Smid geen politicus te zijn. 'Maar al zou je dit niet eens voor Cambuur doen, dan toch voor de hele stad en wijde omtrek. Want het is een plan dat verder reikt dan alleen een voetbalstadion.'

Het nieuwe onderkomen zal plaats bieden aan naar schatting 15.000 toeschouwers en kost enkele tientallen miljoenen euro's. De precieze details worden volgende week duidelijk tijdens de presentatie. Dan blijkt ook of Cambuur eigenaar wordt of huurder. Zeker is al wel dat het stadion op z'n vroegst in 2020 speelklaar is.

Het plan voor het nieuwe onderkomen is afkomstig uit de koker van onder meer projectontwikkelaar Wyckerveste. Die was eerder betrokken bij bijvoorbeeld het nieuwe stadion van Roda JC Kerkrade. Betrokkenen deden daarnaast voor het nieuwe Cambuurstadion inspiratie op in Duitsland, naar verluidt onder meer bij FSV Mainz 05. Ook werden supporters bij indeling en uiterlijk betrokken door de club uit Leeuwarden. (Gerard Bos)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.