Pijnlijke uitglijder Liverpool bij competitiedebuut Van Dijk

Liverpool heeft op bezoek bij hekkensluiter Swansea City een kostbare nederlaag geleden. Virgil van Dijk, die zijn competitiedebuut voor Liverpool maakte in Wales, was op ongelukkige wijze betrokken bij het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

Ruim twee weken geleden beleefde de duurste verdediger ter wereld nog een droomdebuut. De Oranje-international maakte in het FA Cup-duel met Everton uit een corner de winnende goal. Omdat vervolgens een blessure roet in het eten gooide, trad hij pas vanavond voor het eerst aan in een competitiewedstrijd van de formatie van Jürgen Klopp, die ook Georginio Wijnaldum aan de aftrap liet verschijnen. Ook bij de thuisploeg startten twee Nederlanders, Leroy Fer en Mike van der Hoorn.

In de beginfase was duidelijk dat Liverpool het spel moest maken, maar ook dat het vele balbezit niet kon worden omgezet in heel veel doelrijpe kansen. Van Dijk liet zich wel gelden. Eerst kopte hij uit een corner maar net voorlangs en even later bood hij Mohammed Salah een fraaie kans. De volley van de Egyptenaar ging over het Welshe doel.

Vijf minuten voor rust kreeg ook Swansea een corner. Bij dat spaarzame moment dat de verdedigende stellingen verlaten werden, was het ook direct raak. En dit keer vertolkte Van Dijk een ongelukkige rol. Hij kopte de bal niet lekker weg, waardoor Alfie Mawson nadat Federico Fernández de bal had getoucheerd, kon binnenschieten. Op slag van rust kreeg Sadio Mané een grote kans toen Salah hem in stelling bracht, maar de Senegalees kon een 1-0 achterstand bij rust niet voorkomen.

In de tweede helft was het nog meer eenrichtingsverkeer, maar kwam Liverpool aanvankelijk niet verder dan een gekraakt schot en een vrije trap van Salah. Menig fan van The Reds zal in die fase nog wel eens teruggedacht hebben aan de aan Barcelona verkochte Philippe Coutinho, die met een briljante ingeving de laatste jaren in staat was dit soort duels open te breken.

Ook het inbrengen van invallers Adam Lallana en Danny Ings bood het vorige week tegen Manchester City nog flitsende Liverpool geen soelaas. Swansea, dat bankzitter Luciano Narsingh niet meer binnen de lijnen bracht, hield met het nodige kunst- en vliegwerk stand en pakte daarmee de broodnodige punten. In de allerlaatste seconde was het nog wel even billenknijpen. Stormram Van Dijk bracht Roberto Firmino in stelling, maar die kopte tegen de paal en de rebound was ook niet besteed aan Lallana. Direct daarna kon het Welshe feestje beginnen.

Door de nederlaag tegen de laagvlieger, vorig seizoen verspeelde de ploeg ook al opmerkelijk veel punten tegen laaggeklasseerde teams, verzuimt Liverpool naast nummer drie Chelsea te komen. Bovendien kwam er een einde aan een serie van liefst veertien Premier League-duels waarin niet verloren was. Swansea komt door het binnenhalen van de drie punten naast West Bromwich Albion, maar is nog wel hekkensluiter. Toch staat het in het rechterrijtje van de Engelse competitie zo dicht bij elkaar dat de Welshmen nog niet hoeven te wanhopen.