Pijnlijke cijfers PSV en Feyenoord, AZ evenaart prestatie uit kampioensjaar

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de elfde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Pijnlijke cijfers PSV en Feyenoord, AZ evenaart prestatie uit kampioensjaar
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
4 - 1
FC Emmen
FC Emmen

• FC Twente scoorde negen keer in de eerste twee officiële duels met FC Emmen (0-5 en 4-1). Tegen geen Nederlandse ploeg uit de twee hoogste divisies scoorden de Tukkers zo vaak in de eerste twee ontmoetingen (alle competities).

• Haris Vuckic scoorde dit Eredivisie-seizoen met al zijn zes schoten op doel (waaronder twee tegen FC Emmen). Geen enkele andere speler met minstens vijf Eredivisie-goals dit seizoen scoorde met al zijn schoten tussen de palen.

• FC Emmen verloor voor het eerst deze eeuw de eerste vijf uitduels van de competitie (Eredivisie en Eerste Divisie). Sinds de eeuwwisseling kreeg de club uit Drenthe in 2009 meer tegentreffers in de eerste vijf uitwedstrijden dan dit seizoen (17 om 16).

• FC Emmen kwam tot slechts tien balcontacten in het strafschopgebied van FC Twente. Dit Eredivisie-seizoen kwam de ploeg van trainer Dick Lukkien alleen in het uitduel met Ajax ook tot zo weinig balcontacten in de vijandelijke zestien.

Willem II
Willem II
2 - 1
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

• Willem II – RKC was het derde Eredivisie-duel dit kalenderjaar waarin minstens drie keer werd gescoord in de eerste twintig minuten. Eerder gebeurde dat bij Ajax - SC Heerenveen op 20 januari en bij AZ - Sparta Rotterdam op 14 september.

• Voor het eerst deze eeuw pakte Willem II minstens negentien punten in de eerste elf speelronden van een Eredivisie-seizoen. De vorige laatste keer dat de club er nog beter voor stond dateert van het seizoen 1999/00 met Co Adriaanse als trainer: 25 punten. 

• RKC Waalwijk werd de eerste ploeg ooit die minstens twee tegendoelpunten kreeg in elk van de eerste elf wedstrijden van een Eredivisie-seizoen.

• RKC-spits Dylan Vente ging zestien kopduels aan tegen Willem II (6 gewonnen, 10 verloren), het gedeeld hoogste aantal voor een aanvaller in een wedstrijd dt seizoen (met Ragnar Ache en Amadou Ciss).

Vitesse
Vitesse
0 - 2
ADO Den Haag
ADO Den Haag

• Sinds 2018 pakte Vitesse in de Eredivisie alleen tegen PSV minder punten (1) dan tegen ADO Den Haag (2 – minimaal 2 duels). ADO bleef dan ook ongeslagen in acht van de laatste tien Eredivisie-duels met de Arnhemmers (W4, G4).

• Vitesse leed tegen ADO de eerste thuisnederlaag in de competitie sinds 2 september 2018 (0-4 tegen Ajax), waarmee er een einde kwam aan een ongeslagen reeks van twintig thuisduels in de Eredivisie (W13, G7).

• ADO Den Haag kwam binnen zes minuten op 0-2, de snelste 0-2 voorsprong voor de ploeg in een uitduel in de Eredivisie sinds 12 september 1965 (destijds binnen 5 minuten tegen DOS Utrecht).

• De van Feyenoord gehuurde Crysencio Summerville werd met een leeftijd van zeventien jaar en 361 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit voor ADO Den Haag in de Eredivisie.

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• De 4-1 overwinning was de grootste thuiszege ooit van Fortuna Sittard op VVV-Venlo in alle competities. Het was tevens de eerste keer sinds mei 1990 dat de Limburgers in twee opeenvolgende thuisduels vier keer scoorde. 

• Fortuna Sittard werd de eerste ploeg met drie doelpunten van buiten het strafschopgebied in één Eredivisie-duel sinds Ajax tegen De Graafschap op 16 december 2018. 

• Mark Diemers werd de eerste speler die twee keer scoorde uit een directe vrije trap in één competititeduel sinds Lasse Schöne op 2 december 2017 (namens Ajax tegen FC Twente) en de eerste Fortuna-speler met een Eredivisie-hattrick sinds Ronald Hamming in 1997. 

• VVV-Venlo incasseerde voor het eerst sinds mei 1979 in drie Eredivisie-duels op rij minstens vier doelpunten (toen ook 3 opeenvolgende competitieduels). Eerder verloren de Limburgers van PSV (4-1) en Vitesse (0-4).

Heracles Almelo
Heracles Almelo
4 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Heracles Almelo boekte de grootste Eredivisie-zege ooit op PEC Zwolle. De laatste keer dat de Almelo'ers een nog grotere overwinning boekten tegen de Zwollenaren, was in de Eerste Divisie in het seizoen 1991/92 (5-0).

• Sinds de start van seizoen 2018/19 kwam alleen de traditionele topdrie (Ajax, Feyenoord, PSV) vaker minimaal vier keer tot scoren in één Eredivisieduel dan Heracles Almelo (negen keer).

• PEC Zwolle kwam voor het eerst sinds maart 2013 niet tot scoren in drie opeenvolgende uitduels in één Eredivisie-seizoen. Dat terwijl de ploeg van John Stegeman wel zes keer op doel schoot.

• Kenneth Paal heroverde veertien keer het balbezit tegen Heracles Almelo, het hoogste aantal voor een PEC-speler in een Eredivisie-duel sinds Paal zelf op 23 februari 2019 (14 tegen De Graafschap).

sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 1
FC Groningen
FC Groningen

• SC Heerenveen kwam voor het eerst in de geschiedenis in drie opeenvolgende thuisduels met FC Groningen in de Eredivisie tot dezelfde uitslag (1-1).

• Voor het eerst sinds 15 december 2013 kregen beide teams in een Eredivisie-wedstrijd een penalty mee vanwege een handsbal (toen Vitesse – NAC Breda).

• FC Groningen kreeg voor het eerst sinds 19 april 2018 een strafschop mee in een uitwedstrijd in de Eredivisie. Deyovaisio Zeefuik gaf sinds de zomer van 2017 juist meer penalty's weg dan iedere andere Eredivisie-speler (5).

Azor Matusiwa won tegen SC Heerenveen negentien keer balbezit, het hoogste aantal voor een veldspeler van FC Groningen in een Eredivisie-duel sinds Opta de data bijhoudt (2010/11).

Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
1 - 2
FC Utrecht
FC Utrecht

• FC Utrecht won de laatste vier uitduels met Sparta Rotterdam in de Eredivisie, nadat de Utrechters daarvoor maar vier van de zestien wedstrijden op Het Kasteel wonnen (G2, V10).

• Ariel Harush werd de tweede keeper deze eeuw die twee goals uit een strafschop tegen kreeg bij zijn Eredivisie-debuut, na Wouter van der Steen in 2017 (voor sc Heerenveen).

• Ragnar Ache werd de eerste speler met drie kopgoals dit Eredivisie-seizoen; de spits van Sparta maakte vier van zijn zes Eredivisie-treffers met het hoofd.

Adam Maher was de FC Utrecht-speler met de meeste schoten (3) en passes (78), maar ook de meeste persoonlijke duels (14), tackles (3) en intercepties (3).

PSV
PSV
0 - 4
AZ
AZ

• PSV verloor voor het eerst sinds april 2014 twee opeenvolgende competitiewedstrijden (na de 3-0 bij FC Utrecht). Ook maakte AZ een einde aan een reeks van 53 thuisduels zonder nederlaag van de Eindhovenaren.

• PSV pakte in de laatste twee Eredivisie-duels net zoveel directe rode kaarten in de Eredivisie (3) als in de 171 competitieduels daarvoor en schoot voor het eerst sinds Opta de data bijhoudt (2011) geen enkel keer op doel in een Eredivisie-duel (6 schoten in totaal).

• AZ won voor het eerst sinds 1981, het jaar van de landstitel, in één kalenderjaar vier competitieduels van een team uit de traditionele topdrie. Ook betekende de 0-4 een evenaring van de grootste competitiezege ooit op een topdrie-club (eerder 4-0 tegen PSV in 1976 en 1-5 tegen Feyenoord in 1981).

Myron Boadu schoot negen keer op of naast het doel tegen PSV. Sinds Opta de data bijhoudt (2010/11) loste geen enkele andere speler zoveel schoten in een Eredivisie-wedstrijd tegen de Eindhovenaren.

Ajax
Ajax
4 - 0
Feyenoord
Feyenoord

• De zege van Ajax met vier goals verschil was de gedeeld grootste Eredivisie-zege van de club op Feyenoord deze eeuw (0-4 in 2006 en 5-1 in 2009). De Amsterdammers zijn voor het eerst in de clubhistorie veertien thuisduels op rij ongeslagen in De Klassieker (W12, G2).

• Feyenoord leed de grootste nederlaag in de Eredivisie sinds 30 oktober 2011, toen FC Groningen met 6-0 te sterk was. Bovendien kwamen de Rotterdammers maar één keer eerder sneller op een 4-0 achterstand in een Eredivisie-duel: n 1957 tegen Elinkwijk (toen in de 38ste minuut).

'Wat Feyenoord voor rust liet zien is een aanfluiting'

• Feyenoord schoot slechts vier keer en geen één keer op doel; de Rotterdammers losten voor het eerst sinds Opta de data bijhoudt (2010/11) geen schot tussen de palen in een Eredivisie-duel.

• Feyenoord kreeg twaalf schoten op doel tegen, het hoogste aantal voor de Rotterdammers in een Eredivisie-duel sinds 24 oktober 2010 (toen 14 tegen PSV, uitslag 10-0). Kenneth Vermeer verrichtte dan ook acht reddingen. Alleen tegen PSV (februari 2019) deed de doelman dat nog vaker: negen keer. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.