'Pijnlijk verhaal' Robben tekent luxeprobleem met explosiegevaar van Bayern

Reacties

De lente moet nog goed en wel beginnen, maar Bayern München weet al twee dingen zeker: het wordt kampioen en gaat naar de kwartfinale van de Champions League. Desondanks worden het voor trainer Jupp Heynckes geen makkelijke laatste maanden van het seizoen. Want hoe houdt hij al zijn sterspelers tevreden nu iedereen fit is en er een WK voor de deur staat? VI-redacteur Tim Vos over het explosiegevaar van Bayerns luxeprobleem.

'Pijnlijk verhaal' Robben tekent luxeprobleem met explosiegevaar van Bayern

'Als ik mijn emoties nu laat spreken, zit ik morgen bij Brazzo (td Hasan Salihamidzic, red.) of Herr Rummenigge.' Bayern heeft zojuist met 5-0 gewonnen van Besiktas in de achtste finale van de Champions League, maar Arjen Robben is not amused. Eerzuchtig als hij nog altijd is, wil de 34-jarige aanvaller álles spelen en zeker een belangrijke wedstrijd als die van afgelopen dinsdag. Robben noemt het dan ook een 'pijnlijk verhaal' dat Heynckes de voorkeur gaf aan James Rodríguez en Thomas Müller.

Als Robben ook na dit seizoen nog wil uitkomen voor Bayern, zal hij vermoedelijk moeten accepteren dat hij vaker dan hem lief is op de bank zal beginnen. Heynckes toonde na afloop van het thuisduel met Besiktas begrip voor de ergernis van de geroutineerde aanvaller, maar liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat er aan zijn beslissingen niet wordt getornd. 'Ik moet dit zien te managen en ben voor alle spelers verantwoordelijk. Dat hebben de spelers te accepteren. Punt uit.'

Daarmee gaf de 72-jarige oefenmeester niet alleen een signaal af aan Robben, maar aan de gehele selectie. Waar de ontevreden dribbelaar uiteindelijk nog ruim een helft meespeelde, mocht collega-routinier Franck Ribéry net als topaankoop Corentin Tolisso pas in de slotfase invallen. De Duitse internationals Niklas Süle en Sandro Wagner bleven op de bank. De potentiële WK-gangers Sebastian Rudy en Thiago Alcántara kwamen er zelfs nog slechter vanaf met een plek op de tribune.

Carlo Ancelotti tijdens zijn laatste wedstrijd als trainer van Bayern München, uit bij Paris Saint-Germain.
Carlo Ancelotti tijdens zijn laatste wedstrijd als trainer van Bayern München, uit bij Paris Saint-Germain.

Zolang iedereen behalve doelman Manuel Neuer fit blijft, is het personeelsmanagement misschien wel de belangrijkste taak die Heynckes moet volbrengen voordat hij in de zomer waarschijnlijk het stokje overdraagt aan een jongere opvolger. Op het sportieve vlak is er immers geen vuiltje aan de lucht. Sinds Heynckes in oktober terugkeerde uit zijn pensioen na het ontslag van Carlo Ancelotti, won Bayern 22 van zijn 23 officiële duels. Niet voor niets hoopt de clubleiding dat hij blijft.

Want als er een trainer is die alle kikkers in de kruiwagen kan houden, is het Heynckes wel. Bayern kwam na het ontslag van Ancelotti niet voor niets uit bij de oud-international, die na het veroveren van de treble in 2013 van zijn pensioen genoot. Zijn Italiaanse voorganger, toch ook niet de minste, werd eind september het slachtoffer van tweespalt in de selectie. Dat kwam tot uiting na het met 3-0 verloren uitduel bij Paris Saint-Germain, toen hij Mats Hummels, Robben en Ribéry passeerde.

Heikele situatie
Het gevaar van een morrende selectie ligt nog altijd op de loer. 'Er moeten lastige keuzes worden gemaakt', weet vice-aanvoerder Thomas Müller, die afgelopen zaterdag tegen VfL Wolfsburg (1-2 zege) zelf op de bank begon. 'Alleen voor de drie posities op het middenveld hebben we al zeven of acht spelers die allemaal erg veel kwaliteit hebben. Het is een heikele situatie, waarin het bijna onmogelijk is iedereen tevreden te houden. Het is voor de trainer en de ploeg niet eenvoudig.'

Voor trainer Jupp Heynckes is Arjen Robben slechts een van de vele topspelers die hij tevreden moet houden.
Voor trainer Jupp Heynckes is Arjen Robben slechts een van de vele topspelers die hij tevreden moet houden.

Als voormalig topspelers weten Heynckes en clubbazen Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummennige als geen ander hoe lastig het is voor hardwerkende profs genoegen te nemen met een bijrol. Volgens Müller is er maar één manier om te reageren op een reservebeurt. 'Bij ons verdient iedereen het om te spelen. Als je niet speelt, moet je dat accepteren en omzetten in positieve energie.' Precies zoals Robben deed toen hij na vlak voor rust mocht opdraven door een blessure van James Rodríguez.

Het is een van de redenen waarom Bayern volgens Duitse media graag met hem door wil. Robben kan een voorbeeldfunctie vervullen voor de jongere spelers in de selectie die hem geleidelijk aan moeten gaan vervangen. Niet voor niets complimenteerde Hoeness hem voor zijn invloed op het wedstrijdverloop tegen Besiktas. 'De invalbeurt van Arjen Robben was fantastisch.' Heynckes sprak woorden van gelijke strekking. 'Ik ben blij dat ik voorin zoveel opties heb.'

De lovende woorden van Hoeness en Heynckes kunnen niet los worden gezien van de situatie van Robben, wiens contract komende zomer afloopt. De rappe linkspoot liet onlangs in Duitse media weten nog of twee jaar door te willen als prof. Of dat in München is? 'De club zal een plan hebben en dan moeten ik en de club beslissen of en hoe het verdergaat.' En dan zal Bayern hem meer moeten bieden dan een rol als mentor. Want zolang hij fit blijft, is elke wedstrijd op de bank er één teveel. Dat werd dinsdag eens te meer duidelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.