Piepjonge C-keus Spanje haalt uit in curieuze 'corona-interland'

Reacties

In een van de meest bijzondere interlands die er in de recente geschiedenis zijn gespeeld, heeft Spanje simpel afgerekend met Litouwen. Er deed geen enkele vaste waarde mee, zelfs de reserves waren er niet bij tijdens de generale EK-repetitie in het stadion van Leganés, maar toch werd het een mooie avond.

Piepjonge C-keus Spanje haalt uit in curieuze 'corona-interland'
© Pro Shots
Spanje
Spanje
4 - 0
Litouwen
Litouwen

De échte Spaanse nationale ploeg oefende vrijdagavond nog tegen Portugal (0-0), maar werd zondag opgeschrikt. Middenvelder en aanvoerder Sergio Busquets raakte namelijk besmet met het coronavirus, zo werd bekend. De rest van de selectie heeft sindsdien negatief getest, maar toch nemen ze in Spanje het zekere voor het onzekere. Zo haalde bondscoach Luis Enrique voor de zekerheid wat extra spelers naar zijn trainingskamp en worden spelers en staf van La Furia Roja alsnog met voorrang gevaccineerd. De meest opmerkelijke ingreep vond echter plaats voor het oefenduel met Litouwen van dinsdagavond.

Om geen enkel risico te nemen, werd besloten om niet de A-ploeg, maar Jong Spanje de interland af te laten werken. Desondanks komt de wedstrijd 'gewoon' als A-interland in de boeken, iets waar verschillende Spaanse clubs om financiële redenen flink van balen. En dus maakten tien talenten dinsdag hun debuut: alleen Bryan Gil had al eerder gespeeld voor Spanje. De laatste keer dat er zó veel Spanjaarden in één duel debuteerden, was in 1941. Dat was toen omdat de nationale ploeg destijds vijf jaar lang geen enkele interland had gespeeld, vanwege de Spaanse burgeroorlog.

Vier goals
Met onder meer Manu García (ex-NAC Breda), aanvoerder Marc Cucurella (Getafe), Brahim Díaz (AC Milan) en Óscar Mingueza (Barcelona) als debutanten in de basis begon 'Piepjong Spanje' ijzersterk. Al na drie minuten tekende Valencia-verdediger Hugo Guillamón voor de 1-0: hij schoot raak nadat een voorzet van Manu García gelukkig voor zijn voeten was gekomen. Er was nog geen halfuur gespeeld, toen Díaz er met een prachtig en diagonaal schot 2-0 van maakte.

Het had voor rust nog mooier kunnen zijn voor de jongens van trainer Luis de la Fuente, die op het recente EK Onder-21 in de halve finale werden uitgeschakeld door verliezend finalist Portugal, maar Abel Ruíz wist zijn penalty niet te benutten. Met een rake vrije trap maakte Juan Miranda er na rust alsnog 3-0 van, Javi Puado maakte in het laatste kwart ook nog de 4-0. Zodoende maakten de jonge debutanten (er kwamen er als invaller nog zes bij) er een feestje van.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.