Persoonlijke records Bergwijn, Van Persie overtreft vorig seizoen

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de achtste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Persoonlijke records Bergwijn, Van Persie overtreft vorig seizoen
FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Simon Gustafson is na zijn productie namens FC Utrecht tegen NAC Breda de enige Eredivisie-speler die sinds zijn debuut op 27 september 2015 voor drie verschillende ploegen minimaal twee keer tot scoren kwam in één competitieduel.

• NAC Breda verloor voor het eerst sinds het seizoen 1998/99 zes duels op rij in hetzelfde Eredivisie-seizoen (toen ook 6). De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag staat na acht speelronden op drie punten, sinds de invoering van het driepuntensysteem beleefde de ploeg uit Breda nog nooit zo'n slechte start in de Eredivisie. In 1980/81 en 1984/85 was de oogst allebei twee punten, ten tijde van het tweepuntensysteem.

Dick Advocaat bleef voor het elfde Eredivisie-duel op rij ongeslagen tegen NAC Breda. De Haagse trainer zag zijn ploegen in deze duels sinds augustus 1995 (8x winst, 3x gelijk) 37 keer scoren en slechts elf tegendoelpunten krijgen.

ADO Den Haag
ADO Den Haag
1 - 0
FC Groningen
FC Groningen

• Geen ADO-speler creëerde tegen FC Groningen meer kansen (2) dan doelman Indy Groothuizen, die de eerste keeper werd met minstens twee gecreëerde kansen in een Eredivisie-duel sinds Leonard Nienhuis namens SC Cambuur (tegen NAC) op 21 december 2013.

• Geen trainer pakte, omgerekend naar drie punten per zege, zo weinig punten in zijn eerste acht Eredivisie-duels aan het roer bij FC Groningen als Danny Buijs (4).

• De voorhoede waarmee FC Groningen tegen ADO begon (Ahmad Mendes Moreira, Ritsu Doan en Uriel Antuna) kwam tot geen enkel schot op doel (2 schoten naast of over) en slechts drie balcontacten in de vijandelijke zestien (alle 3 van Antuna).

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 0
Excelsior
Excelsior

Mounir El Hamdaoui had tegen PEC Zwolle voor het eerst sinds 22 februari 2003 (toen tegen RBC) een basisplaats namens Excelsior een Eredivisie-duel. Tot zijn wissel in de 61ste minuut was hij betrokken bij de enige twee doelpogingen van Excelsior (1 schot, 1 kans gecreëerd) tot dan toe.

PEC Zwolle sloot voor het eerst sinds 31 maart 2018 een thuisduel in de Eredivisie winnend af te sluiten. Toen wonnen De Blauwvingers met 2-0 van Sparta Rotterdam. PEC is voor het eerst dit kalenderjaar (en voor het eerst sinds december 2017) ongeslagen in drie opeenvolgende competitiewedstrijden.

Younes Namli was zaterdag tegen Excelsior betrokken bij twaalf doelpogingen (6 schoten, 6 kansen gecreëerd). Sinds de promotie naar de Eredivisie was geen enkele PEC-speler bij meer doelpogingen betrokken in een duel (Namli ook 12 in maart 2018 tegen Sparta).

PSV
PSV
4 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• PSV-aanvaller Steven Bergwijn gaf twee assists en was in totaal goed voor zes gecreëerde kansen in dit duel met VVV-Venlo, beide persoonlijke records voor de aanvaller in een Eredivisie-wedstrijd. Luuk de Jong scoorde voor het eerst sinds mei 2016 in vier Eredivisie-duels op rij (toen 5 wedstrijden op rij).

Lars Unnerstall incasseerde twaalf Eredivisie-doelpunten tegen PSV (3 duels), tegen geen ander team kreeg de door PSV aan VVV verhuurde Duitse doelman meer dan zeven treffers tegen in de Eredivisie.

Erick Gutiérrez was in zestig speelminuten dit Eredivisie-seizoen (hij viel elke keer in de 70ste minuut in) direct betrokken bij drie treffers (2 goals, 1 assist).

De Graafschap
De Graafschap
0 - 5
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• SC Heerenveen boekte de grootste Eredivisie-zege ooit op De Graafschap en de grootste zege in alle competities sinds december 2011 (11-1 tegen TOP Oss in de beker). Voor De Graafschap was het de grootste thuisnederlaag in alle competities sinds 29 augustus 2010 (0-5 van Ajax in de Eredivisie).

• Alleen Afonso Alves (7) en Alfred Finnbogason (8) kwamen tot meer doelpunten in hun eerste acht Eredivisieduels voor SC Heerenveen dan Sam Lammers (5, net als Stefan Selakovic).

Arber Zeneli werd de eerste SC Heerenveen-speler met drie assists in een Eredivisie-duel sinds Sam Larsson op 24 januari 2015 tegen Vitesse.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

FC Emmen werd de eerste debutant op het hoogste niveau die geen enkele van zijn eerste vier thuiswedstrijden in de Eredivisie wist te winnen sinds SC Cambuur in 1992.

Caner Cavlan (FC Emmen) gaf in zijn 47ste Eredivisiewedstrijd met zijn 47ste gecreëerde kans voor het eerst een assist in de Eredivisie.

Fortuna Sittard kwam dit Eredivisie-seizoen in alle acht wedstrijden op achterstand, maar slaagde er desondanks wel in nog zeven punten te pakken. Geen ploeg pakte zoveel punten na een achterstand dit Eredivisie-seizoen.

Wessel Dammers maakte dankzij zijn eigen treffer nu meer Eredivisie-doelpunten tegen zijn ploeg (2, eerder met SC Cambuur) dan voor de ploeg waar hij voor uitkwam (1 voor Fortuna).

Willem II
Willem II
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Fran Sol maakte tegen Feyenoord zijn 33ste Eredivisie-goal en zijn eerste doelpunt in een onderling Eredivisie-duel met de Rotterdammers. De spits van Willem II noteerde in het duel net zoveel schoten op doel als in zijn vorige vier Eredivisie-duels met Feyenoord bij elkaar (2).

Robin van Persie kwam dit seizoen in alle competities tot meer speelminuten (835) dan in het volledige vorige seizoen voor Fenerbahçe, Feyenoord en Oranje samen (773).

• De gele kaart voor Tyrell Malacia na twee minuten en 38 seconden was de vroegste kaart voor een Feyenoorder in de Eredivisie sinds Gill Swerts op 20 februari 2011 tegen ADO Den Haag (1,48).

Feyenoord incasseerde voor het dertiende uitduel op rij in de Eredivisie een doelpunt, de langste reeks sinds april 2010 – februari 2011. Toen kregen de Rotterdammers veertien uitwedstrijden op rij een tegengoal.

Vitesse
Vitesse
4 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Oussama Darfalou werd de vijfde Vitesse-speler die bij zijn basisdebuut in de Eredivisie twee (of meer) goals maakte en de eerste sinds Abiola Dauda in 2014 (3 goals).

• Voor het eerst sinds 29 oktober 2017 gaf Martin Ødegaard een assist in de Eredivisie, destijds deed de Noorse Real Madrid-huurling dat voor SC Heerenveen tegen AZ.

• Heracles kreeg dit Eredivisie-seizoen al vijf strafschoppen tegen, het hoogste aantal in de competitie: Na acht duels heeft Heracles al meer strafschoppen weggegeven dan in het gehele afgelopen seizoen (4).

Michael Brouwer maakte zijn Eredivisie-debuut, nadat hij voor de wedstrijd tegen Vitesse 76 wedstrijden op de Heracles-bank had gezeten zonder in te vallen.

Ajax
Ajax
5 - 0
AZ
AZ

• Voor de tweede keer dit Eredivisie-seizoen had Ajax in Dusan Tadic en Hakim Ziyech twee spelers met zowel een goal als een assist in een Eredivisie-wedstrijd, vorig seizoen gebeurde dit geen enkele keer.

Ajax had elf schoten op doel tegen AZ, het meeste voor de Amsterdammers in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.

Kasper Dolberg kwam voor het eerst sinds mei 2017 in opeenvolgende Eredivisiewedstrijden tot scoren.

Ricardo van Rhijn maakte zijn eerste eigen doelpunt in de Eredivisie, van alle vijf doelpunten die hij maakte (4 in het juiste doel, 1 eigen doelpunt) profiteerde Ajax. Van Rhijn werd de eerste AZ-speler met een eigen doelpunt in de Eredivisie sinds Ron Vlaar op 10 april 2016 tegen SC Heerenveen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.