Persconferentie VS voor wedstrijd tegen Iran neemt absurde vormen aan

Reacties

De wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Iran is waarschijnlijk de meest beladen van het WK. Op de persconferentie in de aanloop naar de wedstrijd passeerden de nodige niet-voetbalgerelateerde onderwerpen de revue.

Persconferentie VS voor wedstrijd tegen Iran neemt absurde vormen aan
Iran
Iran
0 - 1
Verenigde Staten
Verenigde Staten

Het ging onder meer over een recente tweet van het account van de Amerikaanse nationale ploeg, waarin de stand in de groep werd gedeeld. Daarin verscheen bij Iran een vlag met een groene, rode en witte baan. De religieuze symbolen ontbraken op de vlag in het inmiddels al verwijderde Amerikaanse bericht. Een woordvoerder van de bond liet weten dat de tweet was geplaatst om solidariteit te uiten met 'de vrouwen in Iran'.

Vanuit Iran gingen vervolgens stemmen op om de VS uit te sluiten van het WK. Gregg Berhalter, de bondscoach van de VS, bood zijn excuses aan voor de tweet. 'We hadden geen idee van de publicaties van U.S. Soccer. Het enige wat we kunnen doen, is om onze excuses aan te bieden namens de spelers en de staf.' In een eerdere reactie zei Berhalter dat zijn gedachtes bij 'het Iraanse volk en het hele land' zijn, maar dat hij zich ook moet richten op de komende wedstrijd.

De persconferentie nam tamelijk absurde vormen aan toen Berhalter de vraag kreeg waarom hij de Amerikaanse regering niet heeft gevraagd om een Amerikaans oorlogsschip te laten verwijderen dat zich in de buurt van Iran bevindt. Andere vragen gingen over inflatie en over de reden waarom Iraniërs een visum nodig hebben om de VS binnen te komen. Aanvoerder Tyler Adams kreeg te maken met een boze Iraanse journalist, die hem wees op de juiste uitspraak van 'Iran' en hem vroeg of hij een land wil vertegenwoordigen waarin zwarte bewoners worden gediscrimineerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Mijn verontschuldigingen voor de verkeerde uitspraak van uw land', reageerde Adams. 'Dat gezegd hebbende: er is overal discriminatie. Iets wat ik heb geleerd doordat ik in het buitenland heb gewoond en met meerdere culturen te maken kreeg, is dat we vooruitgang boeken in de VS. Ik groeide op in een witte familie en heb een Afrikaans-Amerikaanse achtergrond. Ik kan makkelijk assimileren in een cultuur, maar dat geldt niet voor iedereen. Onderwijs speelt daar een belangrijke rol in, zoals u me nu onderwijst over de uitspraak van Iran. Het is een proces. Het belangrijkste is dat je vooruitgang ziet.'

Ook Carlos Queiroz, de bondscoach van Iran, werd op zijn persconferentie gevraagd naar de tweet met de 'verkeerde' vlag van Iran. Gaat hij het incident aangrijpen om zijn spelers extra te motiveren? 'Als ik na 42 jaar in dit wereldje nog zou denken dat je kunt winnen met zulke mentale spelletjes, zou ik niks geleerd hebben. Dat is niet het geval.' Op dit moment staat Iran met drie punten op de tweede plek in Groep B; de VS volgen met twee punten op de derde plaats. Team USA moet dus winnen om door te gaan naar de volgende ronde.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep B Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
9-2
+7
7
2
Verenigde Staten
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Iran
3
1
0
2
4-7
-3
3
4
Wales
3
0
1
2
1-6
-5
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.