Periodetitel lonkt, de rentree van Ondaan en de Brabantse eer

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

Periodetitel lonkt, de rentree van Ondaan en de Brabantse eer

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 9 en we blikken vooruit naar speeldag 10. Met in aflevering 9 aandacht voor de naderende periode-ontknoping, het fantastische Telstar-gemiddelde van Terell Ondaan, de strijd tussen de beste Brabantse ploegen van dit moment en de laatste kans voor een Nederlandse Griek bij Almere City FC.

De eerste prijs
Veel clubs aasden op de eerste echt tastbare prijs van het seizoen. De eerste periodetitel is nog niet eens het belangrijkste, het gaat om het bijbehorende play-off-ticket. Rust in de tent, een kans op promotie is al binnen, van daar uit lekker blijven voetballen en wie weet leidt het tot rechtstreekse promotie. Net als vorig seizoen tellen de eerste twee wedstrijden van het seizoen niet mee in de eerste periode. Dat is slecht nieuws voor Go Ahead Eagles, Roda JC Kerkrade, TOP Oss en SC Cambuur. Dat kwartet haalde immers zes punten uit de eerste twee duels. Van die vier mag alleen Go Ahead nog hopen op de eerste tastbare prijs. De Deventenaren bezetten echter niet de pole-position, ze zijn afhankelijk van de twee koplopers in de periodestand.

En laat Go Ahead nu uitgerekend bij een van die leiders – Almere City – op bezoek gaan op speeldag 10. Almere City, dat volgende week op de laatste speeldag van de eerste periode op bezoek gaat bij FC Twente, deelt de koppositie met Sparta Rotterdam. Beide ploegen hebben zeventien punten uit zeven duels, verloren als enige twee ploegen niet in de eerste periode en beschikken over hetzelfde doelsaldo van +9. Almere City scoorde drie keer vaker. Voor de volledigheid, de achtervolgers die cijfermatig gezien nog kans hebben op de eerste periodetitel: Go Ahead Eagles (14), FC Twente (13), FC Den Bosch (13), Telstar (12), Jong PSV, NEC, MVV Maastricht (alle 11).

Vier uit vier bij Telstar
Plotseling was hij daar, afgelopen vrijdag in Helmond. Als invaller hielp Terell Ondaan Telstar aan drie punten. Hij versierde een strafschop en leverde een assist. De verloren zoon is terug en hij kan bogen op een fraai Telstar-gemiddelde. Vier gespeelde wedstrijden, vier goals. Gewoon één-op-één. Betrokken bij zes goals in zijn vier gespeelde duels voor Telstar (!). Ruim vijf seizoenen geleden was Ondaan namelijk al een Witte Leeuw.

Ondaan debuteerde op 5 augustus in het betaalde voetbal namens Telstar. Op een maandagavond verloor de buitenspeler met de Velsenaren met 2-0 bij het in de Jupiler League debuterende Jong Ajax. Twee goals van Lucas Andersen, toen nog bestempeld als talent in Amsterdam. Ondaan maakte in de tweede wedstrijd van het seizoen twee goals tegen Emmen. Wout Weghorst bepaalde de eindstand op 3-2 in Velsens voordeel. Een week later was Ondaan weer twee keer succesvol. Tegen Eindhoven zorgde hij voor 1-0 en 2-0, Toine van Huizen (ook nu nog speler van Telstar) maakte de 3-0.

Samenvatting Helmond Sport - Telstar

Het leverde de speler die via Ajax, Haarlem en AZ bij Telstar was beland een snelle augustus-transfer op naar Willem II. Ondaan raasde over de flank, maar een blessure in zijn derde seizoen maakte dat hij geen nieuw contract kreeg. Eigenlijk haalde Ondaan nooit zijn niveau meer. Niet bij Excelsior, waar hij na een matig seizoen plotseling vertrok voor een Turks avontuur bij Erzurumspor. Een illusie armer keerde hij na drie weken Turkije terug bij PEC Zwolle. Ondaan speelde af en toe, tekende tot medio 2020, maar eind vorig seizoen ontbond Zwolle zijn contract. Nu in de herkansing bij Telstar. Ondaan is pas 25 en hoopt bij Telstar zijn één-op-één-gemiddelde vast te houden.

Wie is Brabants beste?
TOP Oss-FC Den Bosch is een van de vele Brabantse derby's die de Keuken Kampioen Divisie rijk is. Van de vijf Brabantse ploegen in de competitie presteren die twee momenteel ook het best. Den Bosch heeft één punt meer dan Oss en dus staat de nummer-één-positie in het Brabantse op het spel tijdens de onderlinge confrontatie. Een extra aspect aan de toch al grote rivaliteit tussen de vijanden.

Voor trainer Wil Boessen (foto) van Den Bosch is het ook een terugkeer bij de club waar hij in het seizoen 2014/15 trainer was. Een succesvolle periode met een periodetitel als beloning, maar ook een seizoen met een uiterst merkwaardige afloop. Boessen leidde Oss naar de play-offs, maar moest voor het begin van het competitietoetje vertrekken. Oss en Boessen hadden in een eerder stadium al besloten uit elkaar te gaan, maar dat afscheid werd versneld.

Assistent Klaas Wels nam - samen met Rein Baart en Marcel van der Sloot - de taken van Boessen over. Wels is inmiddels hoofdtrainer van TOP Oss, clubicoon van der Sloot asisstent. Net als Boessen is Wels begonnen aan zijn tweede seizoen bij zijn huidige werkgever. De twee ex-collega's ontmoetten elkaar vorig seizoen al tijdens hun onderlinge confrontaties. Een winnaar leverde dat niet op: 1-1 in Oss en 0-0 in Den Bosch. Of Wels, of Boessen neemt een voorsprong in de derde ontmoeting.

Laatste kans in Almere
Gaat het James Efmorfidis dan toch eindelijk lukken? Een doorbraak als prof bij Almere City behoort tot de mogelijkheden voor de 22-jarige Nederlandse Griek. Trainer Michele Santoni gunt hem kansen, het is aan de buitenspeler om het stempel van eeuwig talent van zich af te schudden.

Efmorfidis heeft een uitgebreid rijtje clubs op zijn jaloersmakende cv staan. Geboren in Athene en begonnen bij het Griekse Enosi Erythreas. Op zevenjarige leeftijd kwam hij naar Nederland en meldde hij zich bij Ajax. Daarna volgden Real Madrid, AEK Athene en Barcelona om in 2011 als vijftienjarige weer terug te keren bij Ajax. In 2015 stapte hij over naar AZ, hij was nog altijd een talent. Hij kwam uit voor Jong AZ en zat zelfs (in de uitwedstrijd tegen PSV) een keer op bank bij de hoofdmacht. Hij maakte deel uit van de beloftenploeg van AZ die kampioen werd in de Tweede Divisie, maar was zelf halverwege weer naar Griekenland vertrokken. Daar speelde hij namens Larissa twee wedstrijden op het hoogste niveau.

Efmorfidis keerde echter opnieuw terug. Bij SDO in Bussum. Daar ontmoette hij trainer Ivar van Dinteren, ook trainer/coach van Jong Almere City FC. Het lijkt de laatste kans voor Efmorfidis om te slagen. Zijn begin is hoopgevend, afgelopen vrijdag scoorde hij nog tegen Volendam. Ook tegen de komende tegenstander Go Ahead Eagles was hij al trefzeker dit jaar. In een oefenwedstrijd, op een achterafveldje, was hij een van de doelpuntenmakers in de met 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd.

Goals
Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 10: drie kopgoals dit keer. De rake kopstoot van Anthony van den Hurk namens MVV in De Grolsch Veste, de treffer met het hoofd van Go Aheads cultspits Thomas Verheijdt en de goal van topscorer Ferdy Druijf van Jong AZ.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 10
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.