Eintracht Frankfurt heeft de groepfase van de Europa League donderdag op gepaste wijze afgesloten. Ook het Sevilla van Quincy Promes meldt zich bij de laatste 32. Besiktas en Olympique Marseille leden pijnlijke nederlagen.

Lazio
Lazio
1 - 2
Eintracht Frankfurt

In Groep H waren de kaarten al geschud voor de laatste groepswedstrijden. Eintracht Frankfurt greep tegen nummer twee Lazio de zesde zege op rij, een unicum voor een Duitse ploeg in de groepsfase van de Champions League of Europa League. Na een eerste helft met een handjevol kansen brak Lazio-aanvaller Joaquín Correa in de 56ste minuut door, waarna de Argentijn beheerst de bal in de lange hoek schoof.

Frankfurt toonde veerkracht en scoorde binnen een kwartier twee keer. Mijat Gacinovic scoorde met een wonderschone knal en leverde enkele minuten later een briljante steekpass op Sébastien Haller, die droog de 1-2 binnen schoot. De Franse spits staat daardoor op liefst twaalf doelpunten en tien assists in alle officiële duels van dit seizoen.

Olympique Marseille
1 - 3
Apollon Limassol

In dezelfde poule sloot de ploeg van Kevin Strootman de dramatische Europese campagne af zonder zege. Met een punt uit vijf duels trad Marseille aan tegen het eveneens uitgeschakelde Apollon Limassol. In de achtste minuut ging het al mis voor de thuisploeg: Boubacar Kamara beging een domme overtreding in het strafschopgebied, met een rode kaart voor hem en een penalty voor de Cyprioten tot gevolg. Anton Maglica schoot vanaf elf meter de openingstreffer binnen.

Na de razendsnelle gelijkmaker van Florian Thauvin kwam Marseille weer op achterstand, door de tweede goal van Maglica. In de tweede helft verdween de hoop op een goed resultaat voor Strootman en zijn negen ploeggenoten, toen Marios Stylianou met een heerlijke tegendraadse knal in de kruising de 1-3 maakte. In de slotfase kreeg Marseille opnieuw rood: Lucas Ocampos ontving zijn tweede gele kaart.

Sevilla
Sevilla
3 - 0
Krasnodar
Krasnodar

Krasnodar stond tot donderdag met twaalf punten uit vijf duels bovenaan in Groep J, daarachter volgden Sevilla en Standard Luik met negen punten. Een thuiszege op de Russen zou dus goud waard zijn voor de Spanjaarden, omdat ze het uitduel met 2-1 hadden verloren zou een ruime overwinning (vanwege het onderling resultaat) al helemáál welkom zijn.

Die overtuigende winst kwam er ook, iets wat zich al razendsnel aftekende. Met Promes weer in de basis als wingback was het Wissam Ben Yedder die in de eerste tien minuten de hoofdrol pakte. Eerst profiteerde hij van een fout in de Russische opbouw, een paar minuten later bleef hij oog in oog met de doelman koel en rondde hij met buitenkantje links fraai af.

Krasnodar liet zich zeker niet onbetuigd en dwong de nodige kansjes af, maar kort na rust ging het helemaal mis voor de Russen. Een inzet van André Silva werd door verdediger Cristian Ramírez met de hand van de lijn gehaald: rood en een strafschop voor Sevilla. Dat buitenkansje werd benut door Éver Banega, waardoor de wedstrijd beslist was: 3-0 was ook de eindstand. Omdat het duel tussen het tot donderdag nog puntloze Akhisarspor (van Elvis Manu) en Standard Luik tegelijkertijd in 0-0 eindigde, gaan Sevilla en Krasnodar wél samen door naar de volgende ronde.

FC Fehérvár
FC Fehérvár
2 - 2
Chelsea
Chelsea

Chelsea had de eerste vijf groepsduels allemaal gewonnen en was daarmee al zeker van de groepswinst, terwijl FC Fehérvár (dat net als BATE Borisov zes punten had) nog volop kans maakte op het tweede ticket voor de knock-outfase. Tegenvaller voor de Hongaren was dan ook dat ze na een halfuur op achterstand kwamen, toen Willian een vrije trap prachtig binnen krulde.

Die 0-1 bleef nog geen twee minuten op het scorebord staan, omdat Chelsea-talent Ethan Ampadu een Hongaarse corner ongelukkig in zijn eigen doel werkte. Een kwartier na de pauze leek het voor de thuisploeg zelfs nog mooier te worden, aangezien Loïc Nego met een weergaloze volley voor de voorsprong zorgde. Een kwartier voor tijd bepaalde invaller Olivier Giroud de eindstand met de tweede fraaie vrije trap van de avond echter op 2-2. Door die eindstand (maar vooral door het feit dat BATE met 1-3 won bij hekkensluiter PAOK Saloniki) is Fehérvár klaar in Europa en gaat BATE met Chelsea door naar de volgende ronde.

Beşiktaş
Beşiktaş
0 - 1
Malmö FF
Malmö FF

De Turkse ploeg beleefde een zeer vervelende avond in Groep I. Besiktas kon in eigen huis het karwei afmaken tegen Malmö, maar juist de Zweden plaatsten zich voor de knock-outfase. De bezoekers wachtten geduldig hun kans af en pakten die in minuut 51. Na een dieptepass van oudgediende Markus Rosenberg was de Besiktas-defensie gezien en schoof Marcus Antonsson de bal rustig langs doelman Loris Karius.

Besiktas speelde zonder Ryan Babel en Jeremain Lens, waardoor het elftal was aangewezen op de capriolen van Ricardo Quaresma. De grillige aanvaller liet zich juist van een mindere kant zien: een kwartier na de treffer van Malmö ging hij met een gestrekt been in op Franz Brorsson, wat Quaresma op een directe rode kaart kwam te staan. In de blessuretijd tikte Besiktas-spits Vágner Love de bal op de lat. Door het uitblijven van de gelijkmaker  eindigde het Europese avontuur van Besiktas. Vorig seizoen waren de Turken nog groepswinnaar in de Champions League.

Genk
Genk
4 - 0
Sarpsborg 08

Door de blamage van Besiktas kon Genk zich kronen tot groepswinnaar. Dat deden de Belgen met overtuiging tegen het kleine Noorse Sarpsborg, dat voor de laatste groepswedstrijden ook nog kans maakte op een ticket naar de zestiende finales. Maar Genk maakte binnen vijf minuten al een einde aan die illusie door goals van Zinho Gano en Joseph Paintsil. Na rust liep de thuisploeg uit naar een ruime zege via toptalent Sander Berge en Joseph Aidoo.