Pereiro verlost PSV tegen Heracles van penaltysyndroom

Op papier was PSV - Heracles Almelo een topper, maar in de praktijk werd dat nooit echt zichtbaar. De Eindhovenaren wonnen in het eigen Philips Stadion met 2-0 zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen.

Gastón Pereiro heeft PSV zaterdagavond in ieder geval voor even verlost van het penaltysyndroom waar de club mee kampte. Acht van de laatste penalty's werden gemist door PSV. Luuk de Jong miste er drie, Jürgen Locadia twee, Memphis Depay twee en Andrés Guardado één. Pereiro was de volgende op het lijstje en liet vlak voor rust zien hoe het wél moet.

Bram Castro werd gepasseerd door Pereiro, maar de keeper was misschien wel de beste man op het veld. De Belg, die in het seizoen 2010/11 onder contract stond bij PSV, voorkwam dat de thuisploeg uit kon lopen naar een monsterscore, want het verschil tussen de nummer één en de nummer drie (voor aanvang van de speelronde) was enorm in het Philips Stadion.

Al in de derde minuut nam PSV de leiding. Jetro Willems werd de diepte ingestuurd door Luuk de Jong en zette Davy Pröpper alleen voor de keeper. De middenvelder schoof beheerst zijn zevende doelpunt van het seizoen binnen. Castro zorgde ervoor dat vier PSV-kansen, keurig verdeeld over De Jong en Marco van Ginkel, geen doelpunt opleverden. Na een heel lichte overtreding van Ramon Zomer op Jeffrey Bruma maakte Pereiro vanaf elf meter alsnog 2-0.

PSV-middenvelder Davy Pröpper viert een persoonlijk feestje na zijn zevende doelpunt van het seizoen.

Na een wat vlakke start van de tweede helft, voerde PSV het tempo wat op en direct was er een enorme kans voor Pereiro. Een fabelachtige redding van Castro voorkwam de 3-0. Omdat het verschil beperkt bleef tot twee doelpunten, kroop Heracles meer en meer uit zijn schulp. Iliass Bel Hassani en Wout Weghorst deelden wat speldenprikjes uit, maar goalie Jeroen Zoet bleef zonder problemen overeind.

Omdat de ingevallen Luciano Narsingh tien minuten voor tijd na een prachtige aanval ook stuitte op Castro, bleef de score beperkt tot 2-0. PSV, dat een prima generale kende voor het Champions League-duel met Atlético Madrid van woensdag, heeft de koppositie zodoende verstevigd. De voorsprong op Ajax, dat zondag speelt tegen Excelsior, bedraagt nu vier punten. Heracles zakt naar de vierde plaats en kan later dit weekend ingehaald worden door Vitesse en Feyenoord, die twee punten minder hebben. FC Utrecht (35 punten) kan op gelijke hoogte komen met de club uit Almelo.