Penaltykiller Olij helpt Sparta ten koste van Utrecht naar finale play-offs

Sparta Rotterdam heeft zich ten koste van FC Utrecht geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers namen de strafschoppen beter op Het Kasteel.

Sparta Rotterdam
ns
0 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Sparta won het heenduel afgelopen donderdag in De Galgenwaard met 1-2  en dus moesten de bezoekers aan de bak in Rotterdam. Toch was het Sparta dat het sterkst aan de wedstrijd begon en mogelijkheden creëerde via Younes Namli en Tobias Lauritsen. Beiden raakten de paal naast FC Utrecht-doelman Vasilis Barkas.

Utrecht kreeg de thuisploeg in de eerste helft niet echt aan het zweten en leek tien minuten na rust zelfs op achterstand te komen. Vito van Crooij scoorde, maar zijn doelpunt werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege een overtreding van Shurandy Sambo.

Utrecht-trainer Michael Silberbauer wisselde aanvallend om toch een offensief te creëren. Zo kwamen Taylor Booth en Bas Dost in de ploeg. Tien minuten voor tijd kregen de bezoekers waar ze naar op zoek waren. Nick Viergever liep de bal bij de tweede paal binnen en deed zijn oude club Sparta zo pijn: 0-1.

Enkele momenten later was Tasos Douvikas zelfs dicht bij de 0-2 en daarmee de beslissing, maar het mocht niet zo zijn voor de Griek. Omdat ook Sparta de trekker niet meer overhaalde in de slotfase, moest er een verlenging aan te pas komen op Het Kasteel. In de laatste minuut van die verlenging was Sparta nog héél dicht bij een doelpunt, maar met kunst- en vliegwerk hield Utrecht de bal uit het doel.

Daardoor werd het penalty's nemen. Dat gebeurde een stuk beter dan bij het duel tussen Almere City en VVV-Venlo van zaterdag. Van Crooij opende op overtuigende wijze en daarna maakten ook Dost, Arno Verschueren, Taylor Booth, Dirk Abels, Sander van de Streek en Joshua Kitolano geen fout. Luuk Brouwers ging als eerste in de fout en zag zijn inzet gekeerd worden door Nick Olij.

Aanvoerder Adil Auassar kon zo voor de beslissing zorgen, maar schoot huizenhoog over. Daardoor ging de serie toch weer verder. Can Bozdogan en Shurandy Sambo raakten, maar bij Mike van der Hoorn ging het mis. Ook zijn inzet werd knap gepakt door Olij, die zo uitgroeide tot de grote held aan Sparta-zijde.

Sparta gaat zo naar de finale van de play-offs. Komende donderdag (8 juni) en zondag (11 juni) is FC Twente de tegenstander.