Penaltykiller Lamprou helpt RKC aan eerste succes

RKC Waalwijk heeft de eerste punten van het Eredivisie-seizoen gepakt. Heracles Almelo ging op eigen veld ten onder.

Heracles Almelo
0 - 1
RKC Waalwijk

Met meer dan gewone interesse werd uitgekeken naar de rentree van Ola John op de Nederlandse velden. Want wat zou er na de rondgang door Europa nog over zijn van de 28-jarige publieksspeler van weleer? Het antwoord op die vraag liet aanvankelijk op zich wachten. De enkelvoudig Oranje-international begon op de bank in Almelo, waar de andere oud-international Gregory van der Wiel niet inzetbaar was bij RKC. 'Ik mag niet zeggen waarom, dus dan weet je het wel', was het veelzeggende commentaar van trainer Fred Grim.

Zonder de twee oud-internationals nam RKC Waalwijk halverwege de eerste helft de leiding. De mee opgekomen back Saïd Bakari zag hoe de bal langs Heracles-doelman Michael Brouwer in de verre hoek stuiterde; 0-1.

Dat die voorsprong stand hield tot aan de rust was mede te danken aan Kostas Lamprou. De Griekse doelman kwam in de 37ste minuut als winnaar uit de strijd met Rai Vloet. Die had mogen aanleggen vanaf elf meter, nadat een domme overtreding van Luuk Wouters op Silvester van der Water met een strafschop was bestraft.

Voor Lamprou was zijn redding een voortzetting van een sterke penaltyreeks. De laatste drie strafschoppen in de Eredivisie leverden de tegenstander geen treffer op, opvallend genoeg alle drie keer tegen Heracles. Twee keer als doelman van Willem II en nu in dienst van RKC.

Zijn save hield RKC op weg naar het eerste succes van het seizoen. Met John in de ploeg, de aanvaller maakte in de 71ste minuut zijn entree, werd Heracles de wind uit de zeilen gehouden. Mede door een schot van Delano Burgzorg tegen de lat bleef de gelijkmaker van het scorebord en staan de Tukkers nog maar één punt voor op de Brabanders.