Penaltygolf in Sevilla is geen record, herinneringen aan Klassieker

Ivan Rakitic kon er dinsdag na het penaltyfestijn bij Sevilla - Red Bull Salzburg (1-1) wel om lachen. 'Dit is vast een record, toch?', liet de middenvelder weten na het Champions League-duel waarin liefst vier strafschoppen werden toegekend.

Sevilla
Sevilla
1 - 1
Red Bull Salzburg

Wat betreft de Champions League had de Kroaat gelijk: nooit werden er in het miljardenbal meer dan drie penalty's toegekend totdat de Wit-Rus Aleksei Kulbakov dinsdag vier keer naar de stip wees in Andalusië.

Een van die wedstrijden met drie strafschoppen was de finale van 2001 tussen Bayern München en Valencia. Dick Jol gaf de Spanjaarden toen al na twee minuten een strafschop, welke Gaizka Mendieta benutte. Razendsnel daarna kreeg ook Bayern een kans vanaf elf meter, maar Mehmet Scholl zag zijn inzet worden gekeerd door Santiago Cañizares. Na de hervatting had de doelman geen kans bij de poging van Stefan Effenberg.

Een wereldrecord werd echter niet gevestigd. Tijdens het toernooi om de Copa América van 1999 deelde scheidsrechter Ubaldo Aquino liefst vijf strafschoppen uit tijdens het treffen tussen Colombia en Argentinië. Het was het duel waarin de Argentijn Martín Palermo liefst drie keer faalde vanaf elf meter, een absurde 'prestatie'. Tijdens gesprekken op kantoor of in de rij bij de supermarkt over de Copa América van 1999 gaat het nooit over eindwinnaar Brazilië of de deelname van Japan, maar altijd over de offday van Palermo.

Ook de Colombiaan Hámilton Ricard miste trouwens in die fameuze, door Colombia met 3-0 gewonnen, wedstrijd zijn pingel; Iván Córdoba was wél succesvol toen hij mocht aanleggen.

Feyenoord - Ajax
Een andere beroemde wedstrijd met een vroeg 'penaltysalvo' was De Klassieker in het seizoen 1996/97. Na dertien minuten had arbiter Jaap Uilenberg toen al drie keer naar de stip gewezen. In de tweede minuut miste Patrick Kluivert door over te schieten, waarna Ronald Koeman (minuut vier) en Ronald de Boer (minuut dertien) later wel met scherp schoten. Het werd 2-2 en Uilenberg werd na afloop geprezen omdat hij het drie keer bij het juiste eind had.