Penalty Pogba en primeur Shaw helpen Man United aan geslaagde ouverture

Zonder te sprankelen heeft Manchester United vrijdagavond Leicester City met 2-1 verslagen tijdens de eerste speelronde in de Premier League. Een vroege penalty, benut door Paul Pogba, zette de vicekampioen op het goede spoor en Luke Shaw maakte het karwei af. Jamie Vardy bepaalde diep in de blessuretijd de eindstand.

Manchester United
2 - 1
Leicester City

Na een transferzomer met naar José Mourinho's smaak iets te weinig actie kwam Manchester United tijdens de openingswedstrijd uitgerekend het Leicester City van Harry Maguire tegen. De WK-uitblinker was een van de vele verdedigers die de voorbije dagen aan The Red Devils werd gelinkt. Leicester City weigerde zaken te doen met Manchester United, dat zich in de voorbije transferperiode wél versterkte met Fred, Diogo Dalot en Lee Grant. Eerstgenoemde stond vrijdag in de basis, evenals onder anderen voormalig PSV-jeugdspeler Andreas Pereira en Pogba.

26 dagen na de Franse WK-winst droeg de middenvelder de aanvoerdersband bij United en al in de derde minuut nam hij de felicitaties in ontvangst na het verzilveren van een strafschop. Scheidsrechter Andre Marriner had naar de stip gewezen nadat Daniel Amartey een schot van Alexis Sánchez met zijn arm beroerde.

Paul Pogba bleef uiterst koel bij de strafschop.

Er ontspon zich een typisch Premier League-duel waarin het tempo extreem hoog lag en het spel op en neer ging. United liet Leicester City vaak komen en de bezoekers waren vlak voor het half uur dicht bij de gelijkmaker. Doelman David de Gea bewees andermaal zijn waarde door fenomenaal te redden op een inzet van dichtbij van James Maddison.

Leicester maakte het United, dat nauwelijks iets creëerde in het eerste bedrijf, sowieso lastig en de spelers van The Foxes begonnen ongetwijfeld aan de tweede helft met het gevoel dat er iets te halen viel op Old Trafford. De formatie van manager Claude Puel sloeg echter nauwelijks een bres in de goed georganiseerde defensie van de thuisploeg. Met de entree van Vardy, die donderdag nog zijn contract verlengde, hoopte Leicester op de ommekeer. Ook Mourinho bracht halverwege de tweede helft met Romelu Lukaku een WK-ganger binnen de lijnen.

Vardy leidde een kwartier voor tijd bijna de 1-1 in: Demarai Gray kon net niet profiteren van voorbereidend werk van de invaller. Leicester gaf steeds meer ruimte weg, waardoor United gevaarlijk kon worden met tegenstoten. Uit een zo'n uitbraak had Lukaku de 2-0 moeten maken, ware het niet dat Kasper Schmeichel knap redde. Het bleek uitstel van executie voor de kampioen van 2016. Shaw passeerde na een knappe actie over links alsnog de Deense doelman. De zevenvoudig Engels international had tot vrijdag nog niet gescoord als prof.

Afgelopen seizoen eindigde Manchester United op negentien punten van Manchester City.

Na de mislukte jacht op een verdediger sloot Manchester United de week zo alsnog positief af. Daar kon de 2-1 van Vardy diep in de blessuretijd niets meer aan veranderen. De aanvaller kopte een rebound binnen nadat de bal op de paal was beland bij een inzet van Ricardo Pereira. In de 95ste minuut ging Schmeichel bij een hoekschop nog mee naar voren. De keeper kreeg de bal tegen het hoofd, maar kon hem geen kracht en richting meegeven.

Zaterdag staan er zes wedstrijden op het programma in de Premier League, waaronder Newcastle United - Tottenham Hotspur en Huddersfield Town - Chelsea. Zondag fungeert Liverpool als gastheer van West Ham United en gaat kampioen Manchester City op bezoek bij Arsenal.

Op VI PRO lichtten we de afgelopen dagen alle topclubs in de Premier League uit, zo ook Manchester United: