Pelupessy voorkomt blamage Heracles, afgang voor De Graafschap

Heracles Almelo heeft met hangen en wurgen de tweede ronde van de KNVB-beker bereikt. Joey Pelupessy schoot zijn ploeg pas laat op voorsprong bij Rijnsburgse Boys. Voor De Graafschap en FC Dordrecht is het toernooi al voorbij door een nederlaag bij een amateurploeg. NEC en SC Cambuur bekeren wel verder.

Rijnsburgse Boys - Heracles Almelo 0-2
Heracles Almelo reikte vorig seizoen tot de achtste finales van het toernooi. Deze jaargang had het elftal van John Stegeman al moeite om de tweede ronde te bereiken. Op bezoek bij Rijnsburgse Boys kostte het Heracles alle kracht van de wereld om door te stoten. De bevrijdende openingstreffer viel pas zeventien minuten voor tijd, toen Joey Pelupessy van afstand raak knalde. Toen was hek van de dam. Nadat eerst de paal  nog meerdere malen een tweede Heracles-treffer in de weg stond, nam Vincent Vermeij het slotakkoord voor zijn rekening.

GVVV Veenendaal - FC Dordrecht 1-0
FC Dordrecht blameerde zich door onderuit te gaan tegen GVVV Veenendaal. Voormalig FC Volendam-speler Soufiane Laghmouchi was de gevierde man bij de gastheer. Twintig minuten voor tijd profiteerde Laghmouchi van een slechte terugspeelbal van de Schapenkoppen. Die flater kwam Dordrecht niet meer te boven. De uitploeg eindigde ook nog eens met tien man door de tweede gele kaart van Feyenoord-huurling Gustavo Hamer.

FC Emmen - NEC 1-3
Zoete wraak voor NEC, dat in Emmen de 1-1 remise in Nijmegen van afgelopen vrijdag wegpoetste. De gasten kwamen nog wel op achterstand. Alexander Bannink nam na een half uur spelen een dieptepass op knappe wijze aan, waarna een dito afwerking volgde. Enkele minuten later bracht Sven Braken NEC alweer langszij door te profiteren van een slechte terugspeelbal van Emmen. Braken was na rust weer succesvol. De spits scoorde na een voorzet van Wojciech Golla. Ook Arnaut Groeneveld mocht in het succes delen, want de talentvolle aanvaller tikte binnen in de korte hoek na fraai voorbereidend werk van Ferdi Kadioglu.

Kozakken Boys - De Graafschap 1-1
De Graafschap reisde af naar Werkendam. Dat tripje draaide uit op een enorme teleurstelling. Na een half uur moesten de gasten een tegendoelpunt slikken. Mahmut Sönmez schoot een vrije trap in de korte hoek binnen. In de tweede helft kwamen de Superboeren iets beter voor de dag. De Graafschap zag een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. Vervolgens scoorde Sjoerd Ars met het hoofd wel een zuivere treffer, waarna de jacht op de voorsprong ingezet werd. De bezoekers waren daar dichtbij, toen Fabian Serrarens de bal op de paal zag eindigen.

Verlenging moest daarom uitkomst bieden, maar ook daarin werd niet meer gescoord. Kozakken Boys hield knap stand ondanks grote mogelijkheden voor Youssef El Jebli en Anthony van den Hurk. De strafschoppenserie viel daarna uit in het voordeel van de Brabanders. Namens De Graafschap misten Sven Nieuwpoort en Tim Keurntjes, voor de thuisploeg faalde alleen Julian Agatowski. Daardoor mocht Ahmad Mendes Moreira het vonnis vellen over de Jupiler League-ploeg en dat deed hij met succes.

Helmond Sport - SC Cambuur 1-5
Cambuur had het vrij lastig met Helmond Sport, al eindigde de thuisploeg het duel met negen man. Voordat Steven Edwards en Robert van Koesveld binnen een kwartier na rust moesten inrukken, waren de noorderlingen al twee keer trefzeker. Het hoogtepunt was de fraaie vrije trap van Kevin van Kippersluis na tien minuten. De aanvaller was ook verantwoordelijk voor de 0-2, waarna de negen man van Helmond nog iets terugdeden via Gevero Markiet. In het laatste kwartier liep Cambuur toch nog ver uit via Karim Rossi, Nigel Robertha en een prachtige treffer van Issa Kallon.