Peet Bijen, regionale glorie tussen de vreemdelingen bij Twente

Reacties

FC Twente zette vrijdag een nieuwe stap richting de Eredivisie door Sparta Rotterdam overtuigend opzij te zetten (0-3). De Tukkers leveren ook de Speler van de Week van de Keuken Kampioen Divisie: verdediger Peet Bijen, die op Het Kasteel zijn zesde officiële treffer van het seizoen maakte.

Peet Bijen, regionale glorie tussen de vreemdelingen bij Twente

De supporters in Enschede hebben moeten wennen aan de internationale namen in de opstelling van FC Twente dit seizoen. Cantalapiedra, González, Zekhnini, Espinosa, Smith, Ricardinho, Nacho Monsalve, de ene naam klinkt nog fraaier dan de andere. Voor aanvang van het seizoen waren er meer vraagtekens bij het horen van de nieuwe aanwas, dan dat het vertrouwen in een snelle terugkeer groot was.

Tussen die vreemdelingen is er ook nog plaats voor Tukkers bloed, Wout Brama, Joël Drommel en Bijen vertegenwoordigen de regio. Supporters omarmen hun lokale helden, zoals ze altijd hebben gedaan. De 24-jarige centrale verdediger Bijen kent als geen ander de emoties in Enschede en omstreken. Hij ondervond aan den lijve wat de impact van de degradatie was. Bijen heeft ongetwijfeld moeilijke tijden gekend, maar hij vermande zich en is nu een steunpilaar in de ploeg die op weg is het verloren gegane terrein in een seizoen tijd goed te maken. Dat zag er aan het begin van het seizoen helemaal niet naar uit, maar de bij elkaar geraapte spelersgroep is inmiddels een hecht collectief op het veld. Bovendien is Twente inmiddels onverslaanbaar, de ene overwinning volgt op de andere.

Bijen is als centrale verdediger een belangrijke schakel. Een spits als Lars Veldwijk kreeg geen poot aan de grond tegen de mandekker. Samen met Cristian González is Bijen in staat de aanvallers in de Keuken Kampioen Divisie tot wanhoop te drijven. Daarnaast schakelt Bijen zich aanvallend in. Hij maakte tegen Sparta al zijn zesde seizoenstreffer, een bijzonder aantal voor een defensieve kracht.

Zowel Twente als Bijen maakt een wederopstanding mee. Sparta-uit was een test die met glans werd doorstaan. De Rotterdammers verkeren in een slechte fase, maar waren thuis nauwelijks te kloppen. Bijen en Twente mogen even genieten van de voorsprong op de concurrentie die inmiddels is opgebouwd, maar maandagavond wacht een nieuw examen. Op bezoek bij Jong PSV, een ploeg in vorm, in een geheel andere setting. Ook dat moeten Twente en Bijen accepteren. Nog even, want de Eredivisie roept.

De topvijf van speeldag 24:

1 Peet Bijen (FC Twente) 8,0
2 Radinio Balker (Almere City FC) 8,0
3 Dylan Seys (RKC Waalwijk) 7,5
4 Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 7,5
5 Václav Cerny (Jong Ajax) 7,5

In het algemeen individueel klassement verstevigde Branco van den Boomen van FC Eindhoven zijn leidende positie. Zijn voorsprong op de nieuwe nummer twee – Dylan Seys van RKC Waalwijk – is aanzienlijk. Aitor Cantalapiedra klimt verder in de toptien, terwijl zijn ploeggenoot Javier Espinosa zich ook bij de beste tien spelers van het seizoen meldt.

Algemeen individueel klassement:

1 Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,74
2 Dylan Seys (RKC Waalwijk) 6,60
3 Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,59
4 Wouter van der Steen (FC Den Bosch) 6,56
5 Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 6,54
6 Emil Hansson (RKC Waalwijk) 6,52
Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,52
8 Bryan Smeets (TOP Oss) 6,48
9 Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) 6,45
Javier Espinosa (FC Twente) 6,45

FC Twente en Jong Ajax hofleverancier van Elftal van de Week
FC Twente laat er geen gras meer over groeien. De Enschedese formatie is op weg naar de titel en de promotie. Zeker na de 0-3 zege bij Sparta bestaat daar weinig twijfel meer over. Drie spelers van Twente vinden zichzelf terug in het Elftal van de Week. Het centrale verdedigingsduo, Bijen en González, legde de basis voor het Enschedese succes in Rotterdam, terwijl rechtsbuiten Aitor Cantalapiedra zijn goede vorm van de laatste weken opnieuw etaleerde.

Ook van Jong Ajax, dat uithaalde tegen Roda JC Kerkrade, vinden we drie spelers terug bij de besten van speeldag 24. Václav Cerny was bij de eerste drie Amsterdamse goals betrokken, Perr Schuurs leidde de defensie van de beloften van Ajax en doelman Dominik Kotarski is de derde Ajacied in het Elftal van de Week.

Naast Twente en Jong Ajax leveren vijf andere ploegen een speler bij de beste elf. Verdediger Radinio Balker is een opvallende, onbekende naam. De verdediger, die afkomstig is uit de opleiding van Almere City en die in januari zijn eerste profcontract tekende, blonk uit bij de Almeerders tegen Jong AZ.

Op het middenveld vinden we klassementsleider Van den Boomen van FC Eindhoven terug. Ook tweevoudig Go Ahead Eagles-doelpuntenmaker Richard van der Venne en de Duitse Jong PSV'er Marlon Frey zagen een prima optreden beloond worden. Cantalapiedra en Cerny hebben in de voorhoede gezelschap van een andere speler die sinds de winterstop louter goede optredens aflevert: Seys van RKC Waalwijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.