PEC Zwolle wil met miljoeneninvestering de vaderlandse subtop aanvallen

Reacties

PEC Zwolle rolt deze week een ambitieus meerjarenplan uit. De club is voornemens om veertig procent van de aandelen te verkopen en zo twintig miljoen euro op te halen. Met dat geld wil het structureel bij de eerste acht eindigen én gemiddeld eens in de twee seizoenen Europees voetbal spelen.

PEC Zwolle wil met miljoeneninvestering de vaderlandse subtop aanvallen

PEC gaat de komende zes maanden toetsen of er voldoende draagvlak is voor de plannen. Zo ja, dan wordt het externe kapitaal geïnvesteerd in de organisatie, jeugdopleiding én de selectie. De intentie is om in de komende vier seizoenen telkens tussen de 4,5 en vijf miljoen euro extra in de spelersgroep te investeren. Zo moet het gat met de vaderlandse subtop gedicht worden. PEC mikt op plek 4 tot en met 8.

'In september 2017 hebben wij een meerjarenplan gepresenteerd. Daarin stond dat we een stabiele Eredivisieclub wilden worden', legt technisch directeur Gerard Nijkamp uit. 'We zijn goed op weg, al blijft het kwetsbaar. In 2016/17 hadden we een minder jaar. Toen ging het toch heel even over degradatievoetbal. Daar willen we nu van af. Er zit een gat in de vaderlandse subtop. Waarom zouden wij daar als PEC niet inspringen? Over de topdrie hoeven we het niet te hebben en AZ maakt indrukwekkende stappen. Maar daaronder? We hebben Hypercube laten uitzoeken of er groeimogelijkheden zijn en die zijn er. Alleen is daar dan wel een zeker kapitaal voor nodig.'

De Zwollenaren zaten afgelopen jaar in meerdere opzichten al aardig tegen het plafond aan. Het stadion was praktisch uitverkocht (bezettingsgraad van 98 procent), commercieel presteert het al langere tijd boven verwachting en de negende plaats was gezien het spelersbudget ver boven verwachting. De doelstellingen die in 2022 behaald moesten worden, konden nu al worden afgestreept. Mede door de aanstaande veranderingen in het voetballandschap, werd er gekeken naar groeimogelijkheden. Die bleken er te zijn in het Zwolse achterland.

Door het spelersbudget gefaseerd op te krikken van vier naar 11,5 miljoen euro, denkt PEC een serieuze rol te kunnen gaan spelen in de vaderlandse subtop. Als gevolg van deze investeringen, moet de waarde in de selectie verder toenemen. Als Zwolle vervolgens structureel hoger op de ranglijst eindigt, nemen de tv-inkomsten toe. Bovendien denkt men in Zwolle gemiddeld eens in de twee jaar Europees actief te kunnen zijn. Hypercube rekende voor dat de club door kan groeien naar 17.500 toeschouwers én dat de sponsorinkomsten in potentie kunnen stijgen tot boven de tien miljoen euro.

Niet alleen sponsoren en externe partijen kunnen aandelen kopen, ook supporters. Voor de Kerst wil de clubleiding weten of het plan kans van slagen heeft. Is dat niet het geval, dan blijft het oude meerjarenplan van kracht en blijft PEC zich profileren als middenmoter. 'Dat is ook een goed plan', aldus voorzitter Adriaan Visser. 'Alleen blijf je dan wel kwetsbaarder. Dan moet je er rekening mee houden dat je in een minder jaar kunt degraderen naar de Eerste Divisie. Daar willen we graag van af.'

In de nieuwe VI en op VI PRO alles over de ambitieuze plannen van PEC Zwolle. Hoe een club die in 2012 promoveerde naar de Eredivisie, nu de aanval opent op FC Utrecht en Vitesse.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.