PEC Zwolle verliest koppositie, primeur Siem de Jong, nieuwe deceptie Kuijt

PEC Zwolle is de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie kwijt. De Blauwvingers stonden vrijdagavond ruim tachtig minuten met een man minder op het veld tegen Jong Ajax en raakten hun voorsprong in de slotfase kwijt. Heracles Almelo wist wel te winnen, van FC Den Bosch. Ondertussen zal de druk op Dirk Kuijt na de nederlaag van ADO Den Haag tegen Jong PSV vermoedelijk verder toenemen, terwijl De Graafschap broodnodige punten pakte tegen Jong AZ.

In dit overzicht volgen we de ontwikkelingen in de negende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

PEC Zwolle moest al na twaalf minuten verder met tien man. Doelman Jasper Schendelaar kwam ver uit zijn doel, miste de bal en raakte zijn tegenstander. Daarop kon hij gaan douchen van de scheidsrechter. De thuisploeg hield voor rust echter stand. Na de pauze leek Haris Medunjanin het verschil te maken. De middenvelder knalde na ruim een uur fraai raak van afstand: 1-0. Jong Ajax kwam echter toch nog langszij: tien minuten voor tijd schilderde Kristian Hlynsson de gelijkmaker in de verre hoek.

FC Den Bosch
1 - 2
Heracles Almelo

De eerste kansjes waren voor Heracles, maar de eerste goal was voor Den Bosch. Joey Konings wist de bal in drie instanties voorbij de doelman te krijgen. Heracles herpakte zich en kwam langszij dankzij Emil Hansson, die zijn vijfde doelpunt maakte van het seizoen. Via Justin Hoogma en Ryan Leijten kregen beide partijen, voor rust, nog een goede kans op een voorsprong. Na rust maakten beide ploegen aanspraak op de zege en uiteindelijk was het Heracles dat aan het langste eind trok. Werder Bremen-huurling Abdenego Nankishi was met zijn eerste balcontact goud waard.

FC Eindhoven
1 - 1
FC Dordrecht

FC Eindhoven had het in de eerste helft niet makkelijk tegen FC Dordrecht. Feyenoord-huurling Aliou Baldé was namens de bezoekers bijvoorbeeld dicht bij een treffer toen hij de paal raakte. Aan de andere kant was onder anderen Evan Rottier gevaarlijk. Toch vond FC Eindhoven zijn doelpunt: Jasper Dahlhaus prikte binnen na een steekpass van Pieter Bogaers. Boubakar Camara van Dordrecht miste later nog voor open doel, maar dankzij Samuele Longo werd het diep in blessuretijd toch nog 1-1.

MVV Maastricht
3 - 2
Willem II
Willem II

Willem II kende een daverende start en kwam al na vier minuten op voorsprong: Michael de Leeuw scoorde na voorbereidend werk van Nick Doodeman. Even later wisten de twee elkaar opnieuw goed te vinden, alleen was toen Doodeman de afmaker. Willem II zat op rozen en hoopte de marge in de tweede helft te vergroten. Dat lukte echter niet. Sterker nog, Willem II gaf het helemaal weg. MVV maakte het via een fraai schot van Marko Kleinen weer spannend, waarna Koen Kostons de 2-2 noteerde. In extremis werd het, opnieuw via Kostons, ook nog 3-2.

Almere City FC
2 - 1
Roda JC Kerkrade

Almere en Roda hopen dit seizoen allebei in de subtop mee te draaien en deden in de eerste helft ook niet veel voor elkaar onder. De thuisploeg kwam na achttien minuten op voorsprong uit een rebound van Lance Duijvestijn. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: Ted van de Pavert kopte raak uit een vrije trap. Ondanks diverse kansen, onder meer voor Théo Barbet, leek het doel in de tweede helft niet meer gevonden. Leek, want met een intikker bezegelde Thomas Poll toch nog het lot over Roda.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

VVV-Venlo was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar vergat zichzelf te belonen tegen het slordig spelende NAC Breda. Zeven minuten na de pauze was het alsnog raak: Daan Huisman schoot raak na een uitstekende actie van Özcan Yasar. Boyd Lucassen zette NAC later na een hoekschop op gelijke hoogte, maar VVV stelde orde op zaken. Carl Johansson profiteerde van een fout van Roy Kortsmit en hielp de gasten aan de drie punten.

ADO Den Haag
1 - 3
Jong PSV
Jong PSV

De druk op Dirk Kuijt zal na vrijdagavond alleen maar toenemen. ADO won dit seizoen pas twee keer en ging pijnlijk onderuit tegen de beloften van PSV. Een zwakke eerste helft lag daaraan ten grondslag. Mohamed Nassoh opende met een fraaie knal de score, waarna de Eindhovenaren via Jenson Seelt naar de 0-2 counterden. Diezelfde Seelt kopte even later raak uit een hoekschop. ADO kwam wel sterk uit de kleedkamer, want Tyrese Asante tekende voor de 1-3. ADO kreeg hierna nog een aantal kansen, maar scoorde niet en droop dan ook teleurgesteld af.

De Graafschap
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Waar Kuijt waarschijnlijk slecht zal slapen, daar verschafte Adrie Poldervaart zichzelf wat meer lucht. Het eveneens kwakkelende De Graafschap boekte dankzij de routiniers een relatief eenvoudige overwinning op Jong AZ. Charlison Benschop verzorgde de openingstreffer, waarna Siem de Jong uit een hoekschop van Alexander Büttner de 2-0 produceerde. Het was zijn eerste doelpunt in Doetinchemse dienst ooit. Mexx Meerdink kreeg nog een goede kans op de aansluitingstreffer, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.