PEC laat AZ wegkomen met punt na enorme misser Van Polen

PEC Zwolle en AZ hebben dinsdag in een vermakelijk duel gelijkgespeeld: 1-1. De Alkmaarders kwamen in de slotfase met de schrik vrij toen PEC-aanvoerder Bram van Polen een strafschop miste.

Dat het een wedstrijd was tussen de nummer vier en de nummer twee van de Eredivisie was te merken. De eerste helft was aantrekkelijk met goed spel van beide kanten en kansen over en weer. De eerste grote kans kwam van Ryan Thomas, die na een sterke actie van net buiten het zestienmetergebied een schot loste. AZ-doelman Marco Bizot redde knap.

Net toen AZ wat meer in de wedstrijd kwam, sloeg PEC toe. Aanvankelijk stuitte Younes Namli nog op Bizot na een voorzet van Youness Mokhtar, maar in de rebound was het via gelegenheidsspits Terell Ondaan alsnog raak. Lang kon PEC niet genieten van de voorsprong, want Alireza Jahanbakhsh kopte enkele minuten later raak uit een hoekschop van Teun Koopmeiners. Nadat Ondaan vlak voor rust nog de lat raakte, stond er halverwege 1-1 op het scorebord.

Ook in de tweede helft was er genoeg te beleven in Zwolle. Jahanbakhsh zorgde voor gevaar maar vond doelman Diederik Boer op zijn pad. De keeper had na de botsing verzorging nodig. Even later ging zijn poging uit een corner van Koopmeiners over het doel. Invaller Mats Seuntjens raakte de paal met een knappe boogbal.

Waar AZ de beste kansen kreeg, was de grootste mogelijkheid na 87 minuten voor PEC. De bal ging op de stip nadat Pantelis Hatzidiakos na een vrije trap Kingsley Ehizibue naar de grond haalde. Scheidsrechter Dennis Higler was resoluut. Van Polen - normaal gesproken een goede penaltynemer - schoot echter tot zijn eigen verbijstering huizenhoog over.

AZ staat door het gelijkspel nog altijd tweede in de Eredivisie, al kan Ajax in punten gelijk komen als er donderdag wordt gewonnen van Excelsior. Aanstaande zondag ontmoeten de twee clubs elkaar in Alkmaar. PEC blijft met dertig punten op de vierde plaats.