PEC en Utrecht hervatten Eredivisie met spektakelstuk

PEC Zwolle en FC Utrecht zijn 2020 begonnen met een doelpuntrijke remise. Beide ploegen toonden vrijdagavond over de nodige veerkracht te beschikken.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

PEC gebruikte de winterstop om te sleutelen aan een nieuw systeem. De 5-3-2-formatie moet meer defensieve zekerheid bieden bij de Zwollenaren, die in al hun eerste achttien Eredivisie-wedstrijden dit seizoen tenminste één doelpunt incasseerden. Ook tegen FC Utrecht kwam de ploeg van Stegeman echter niet tot een clean sheet.

In de 24ste minuut ging het namelijk mis. Sam Kersten werkte de bal uit een hoekschop onhandig weg met zijn elleboog. Dat was iedereen ontgaan, behalve de VAR. Die adviseerde arbiter Jochem Kamphuis om de beelden te bekijken en dus kreeg Utrecht een strafschop. Die werd door Simon Gustafson koeltjes benut: 0-1.

Het was een tik voor PEC, maar de thuisploeg herstelde zich snel: drie minuten later was het alweer gelijk. Mark van der Maarel dacht een lange bal van Gustavo Hamer makkelijk te kunnen laten lopen, maar had Mike van Duinen volledig over het hoofd gezien. De spits kwam als een duveltje uit een doosje en prikte de 1-1 binnen.

Zo kwam ook Jeroen Zoet bij zijn FC Utrecht-debuut niet tot een clean sheet. De doelman was op huurbasis overgekomen van PSV om in the picture te blijven bij Oranje, maar zag er bij de tweede treffer van PEC niet goed uit. Zoet stond niet helemaal goed opgesteld, waardoor Kenneth Paal de bal na een afgeslagen corner van een meter of 25 fraai over hem heen in het doel kon schieten: 2-1.

Even later greep de PSV-huurling wel goed in bij een inzet van Van Duinen, terwijl aan de andere kant Leon Guwara kansrijk was. PEC mocht even hopen op een oh zo welkome overwinning, maar in de 71ste minuut was het alsnog raak voor Utrecht. Na een voorzet van Sean Klaiber bleef de bal hangen in de doelmond en uiteindelijk was het Gyrano Kerk die hem droog binnenknalde: 2-2.

Vijf minuten voor tijd nam Utrecht de leiding. Invaller Urby Emanuelson speelde Issah Abass vrij met een splijtende pass, de Ghanees controleerde en tikte de bal in een vloeiende beweging langs Michael Zetterer: 2-3. Toch toonde PEC opnieuw veerkracht. Dennis Johnsen ging ervandoor in de slotfase en legde de bal breed op Thomas Lam, die zat nog mis, maar Yuta Nakayama sloeg wél toe. Met zijn eerste Eredivisie-doelpunt bepaalde hij de eindstand op 3-3, omdat Joris van Overeem de bal in de slotfase nog van de doellijn haalde.

PEC schiet niet bijzonder veel op met een punt. De ploeg van Stegeman blijft steken op de vijftiende plaats en kan later dit weekend gepasseerd worden door VVV-Venlo. Utrecht blijft de nummer zeven van de Eredivisie.