Pareltje Kolarov bezorgt Servië uitstekende WK-rentree

Servië heeft zijn rentree op het hoogste mondiale podium gevierd met een regelmatige overwinning. In de Cosmos Arena in Samara was een schitterende vrije trap van Aleksandar Kolarov genoeg voor de 0-1 zege op Costa Rica, waardoor de ploeg van bondscoach Mladen Krstajic in Groep E optimaal is begonnen aan het WK.

Tijdens de eerste ontmoeting ooit tussen beide landen kwamen de nodige oude bekenden in actie, met name voor de voetbalfans in Arnhem en Enschede. Bij Servië begonnen doelman Vladimir Stojkovic, middenvelder Nemanja Matic (beiden ex-Vitesse) en aanvaller Dusan Tadic (voorheen FC Twente en FC Groningen) in de basis, terwijl voormalig FC Twente- en PSV-aanvaller Bryan Ruíz de grote blikvanger was bij Costa Rica. Filip Kostic (ex-FC Groningen) mocht na rust invallen.

In een onderhoudende eerste helft was de grootste mogelijkheid voor Giancarlo González. De Costa Ricaanse verdediger had de bal voor het inknikken, maar faalde jammerlijk. In het vervolg van de eerste helft was Servië de betere ploeg. Real Madrid-keeper Keylor Navas kon een lage voorzet van Branislav Ivanovic maar net wegtikken, na een pass van Kolarov kwam vedette Sergej Milinkovic-Savic niet verder dan een slappe inzet, waarna de middenvelder van Lazio kort voor rust zag hoe Navas zijn schitterende omhaal uit het doel hield.

Na rust leek Servië snel zaken te willen doen. Milinkovic-Savic gaf de bal kort na de hervatting fraai mee aan Aleksandar Mitrovic, maar de spits stuitte op Navas. Een paar minuten later was het vervolgens wél raak. Captain Kolarov schilderde een vrije trap met links schitterend in de hoek, dit keer was Navas volkomen kansloos. Een kwartier voor tijd had invaller Kostic de wedstrijd vervolgens moeten beslissen, maar uit een voorzet van Tadic kreeg hij de bal niet richting het lege doel. De aanvaller van Hamburger SV kreeg in de hectische slotfase sowieso de nodige mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer.

Daardoor kent Servië een prima WK-rentree. In 2014 ontbraken de Oost-Europeanen in Brazilië, in 2010 eindigde het land in Zuid-Afrika nog als laatste in de poule. De mannen van keuzeheer Krstajic hebben met de zege precies gedaan wat ze moesten doen. Op papier is Costa Rica de zwakke broeder in Groep E, waardoor het er sterk op lijkt dat Zwitserland en Servië het achter topfavoriet Brazilië met elkaar moeten gaan uitvechten. Later vandaag (om 20.00 uur) spelen Brazilië en Zwitserland in Rostov tegen elkaar.

Groep E - Servië: 'Milinkovic-Savic is net Pogba, slungelig en krachtig'
Groep E - Costa Rica: 'Tegenhouden en hopen dat de bal een keer goed valt'