PAOK Saloniki: oppermachtig in Griekenland, uit op wraak in Europa

Reacties

Ajax neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen PAOK Saloniki. Waar de Amsterdammers afgelopen seizoen de dubbel pakten in Nederland deed PAOK dat in Griekenland. De Europese campagne was echter een flinke smet op het glansrijke jaar van de Griekse club.

PAOK Saloniki: oppermachtig in Griekenland, uit op wraak in Europa

PAOK was vorig seizoen al dicht bij een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De Grieken schakelden in de voorronde FC Basel (5-1 over twee duels) en Spartak Moskou (3-2 over twee duels) uit, maar strandden in de play-offs tegen Benfica. In Portugal werd verdienstelijk met 1-1 gelijkgespeeld, maar de nummer twee van Portugal won in Thessaloniki afgetekend met 1-4, waardoor er voor PAOK niets anders restte dan de groepsfase van de Europa League.

Ondertussen had PAOK een veelbelovende start van de competitie neergezet met zeges op onder andere OFI Kreta, Olympiakos en regerend landskampioen AEK Athene, dat in de groepsfase van de Champions League werd gekoppeld aan Ajax. Het bleek voor PAOK de opmaat naar een glorieus seizoen in eigen land. De club won 26 wedstrijden en speelde er vier gelijk en eindigde met een voorsprong van vijf punten bovenaan: de eerste titel sinds 1985.

Pistool-incident
In het Griekse bekertoernooi werd weliswaar in de knock-outfase twee keer verloren, van Panachaiki en Panionios, maar PAOK maakte het in beide gevallen thuis nog goed. Nadat Asteras Tripoli ook werd uitgeschakeld wachtte de finale tegen AEK. Een beladen wedstrijd gezien de rivaliteit tussen de twee clubs. De Griekse bond besloot om slechts duizend genodigden toe te laten uit angst voor rellen.

In maart 2018 ontstond er namelijk een grote crisis in het Griekse voetbal nadat PAOK-eigenaar Ivan Savvidis zich bemoeide met een incident en met een pistool op zak het veld betrad. De competitie lag daardoor ruim twee weken stil. De Griekse bond wilde verdere incidenten voorkomen, al was toch een groepje fans naar binnengeglipt voor de finale van vorig seizoen. Zij zagen PAOK de dubbel pakken door een goal van Chuba Akpom.

Ivan Savvidis wordt van het veld geleid in de wedstrijd tussen PAOK en AEK Athene.
Ivan Savvidis wordt van het veld geleid in de wedstrijd tussen PAOK en AEK Athene.

In Europa had PAOK een stuk minder succes. Na het verloren tweeluik tegen Benfica werden de Grieken in Groep L van de Europa League gekoppeld aan Chelsea, Fehérvár en BATE Borisov. PAOK won slechts één keer, uit bij BATE met 1-4. Met slechts drie punten uit zes wedstrijden volgde een pijnlijke uitschakeling voor de club, die nu gebrand zal zijn op revanche in Europa.

UEFA Europa League

Stand Groep L UEFA Europa League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Chelsea
6
5
1
0
12-3
+9
16
2
Bate Borisov
6
3
0
3
9-9
0
9
3
FC Fehérvár
6
2
1
3
5-7
-2
7
4
PAOK Saloniki
6
1
0
5
5-12
-7
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024

Onderlinge ontmoetingen
Ajax is een lastige kluif voor PAOK, want de Amsterdammers waren al twee keer eerder te sterk in de voorronde van de Champions League en bleven in de laatste acht wedstrijden ongeslagen tegen een club uit Griekenland. De eerste ontmoeting met PAOK was negen jaar geleden, ook in de derde voorronde van het miljardenbal. PAOK speelde in Amsterdam met 1-1 gelijk. Vladimir Ivic zorgde voor de gelijkmaker nadat Luis Suárez de score al vroeg had geopend. In Thessaloniki denderde Ajax er in de tweede helft overheen nadat PAOK dankzij Vieirinha op voorsprong was gekomen. De ploeg van trainer Martin Jol incasseerde daarna nog twee Griekse goals, maar ging op basis van uitdoelpunten door: 3-3.

Zes jaar later stond Ivic als trainer langs de kant bij PAOK toen Ajax opnieuw de tegenstander was in de derde voorronde. Weer vormden de Grieken een lastige horde en weer ging Ajax naar de volgende ronde. In Amsterdam werd het 1-1 door goals van Kasper Dolberg en Djalma, terwijl Ajax in Thessaloniki met 1-2 won. Davy Klaassen maakte de openingstreffer van Stefanos Athanasiadis ongedaan met twee goals. De Amsterdammers zouden uiteindelijk in de Champions League uitgeschakeld worden door FK Rostov en de finale van de Europa League bereiken waarin Manchester United met 2-0 te sterk was.

Het elftal van Ajax dat in 2016 startte aan de thuiswedstrijd tegen PAOK.
Het elftal van Ajax dat in 2016 startte aan de thuiswedstrijd tegen PAOK.

Oude bekenden
Ajax komt tegen PAOK enkele bekende namen uit de Eredivisie tegen. Pontus Wernbloom (ex-AZ) speelt nu een jaar in Griekenland en wordt op het middenveld vergezeld door Diego Biseswar. De 31-jarige Nederlander viel drie jaar geleden nog in tijdens PAOK-Ajax. Verder keerde de aan Fortuna Sittard verhuurde Lazaros Lamprou terug bij PAOK en staat ook Miroslav Stoch (ex-FC Twente) sinds deze zomer onder contract bij de Grieken.

PAOK belegt deze zomer een trainingskamp in Nederland en oefende tegen enkele bekende clubs. AZ won met 1-0 van de Griekse kampioen, die zelf met 3-0 te sterk was voor het Deense FC Nordsjaelland. PEC Zwolle speelde met 2-2 gelijk tegen PAOK. Het Belgische Sint-Truiden maakte weinig kans en verloor met 4-0. Fortuna Sittard oefent komende zaterdag nog tegen PAOK.

Bekijk hier al onze video's
Meer PAOK Saloniki
Meer over PAOK Saloniki
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.