Panama mag dromen van WK-debuut, Costa Rica heeft ticket bijna binnen

Costa Rica heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote stap gezet richting een WK-optreden. De Verenigde Staten moeten daarentegen nog vol aan de bak om volgend jaar acte de presence te geven op de mondiale eindronde in Rusland. Voor Panama lonkt een primeur.

Costa Rica - Mexico 1-1
Mexico stelde afgelopen weekeinde al het WK-ticket veilig dankzij een treffer van Hirving Lozano tegen Panama. De PSV'er had tegen Costa Rica een basisplaats, evenals de voormalige PSV'ers Andrés Guardado en Héctor Moreno. Vlak voor rust forceerden de bezoekers de openingstreffer in San Jose. Cristian Gamboa passeerde zijn eigen doelman Keylor Navas na een actie van Giovani dos Santos.

In de open wedstrijd verzuimde voormalig FC Twente-speler Jesús Corona halverwege de tweede helft de 0-2 aan te tekenen, waarna Marco Ureña aan de andere kant wél succes had met een zeer fraaie volley. In de toegevoegde speeltijd trof Johan Venegas nog de paal namens Costa Rica, dat niettemin nog één punt nodig heeft om zeker te zijn van het WK.

Honduras - Verenigde Staten 1-1
De Verenigde Staten presteren al maanden labiel en ook tegen Honduras maakte de ploeg van bondscoach Bruce Arena weinig indruk. Door een treffer van Romell Quioto kwam Honduras in de 27ste minuut aan de leiding tegen het nauwelijks dreigende Team USA. Het was aan invaller Bobby Wood te danken dat de VS niet een tweede nederlaag binnen een week leden. De aanvaller sloeg in de 85ste minuut toe, waardoor de bezoekers in elk geval het binnenhalen van een rechtstreeks WK-ticket nog in eigen hand hebben. De topdrie in deze finalegroep gaat direct naar de eindronde, de nummer vier speelt een play-off tegen de nummer vijf van Azië.

Panama - Trinidad en Tobago 3-0
Panama verruilde de vijfde voor de derde plaats en ligt daarmee op koers voor een WK-debuut. De thuisploeg leidde halverwege al met 1-0 door een goal van Gabriel Torres. Na de hervatting liep Panama verder uit via een eigen doelpunt van Carlyle Mitchell en een treffer van Abdiel Arroyo. Panama stuit in de volgende speelronde op de Verenigde Staten.