Palace neemt wraak, Tosun bezorgt tiental Stoke een domper

Crystal Palace heeft zaterdag voor het eerst sinds 13 januari gewonnen in de Premier League en pakte daarmee drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Huddersfield Town moest eraan geloven. Ook Everton en AFC Bournemouth boekten een overwinning.

Huddersfield Town - Crystal Palace 0-2
Voor Palace was één ding duidelijk: een herhaling van de eerste speelronde van het seizoen mocht niet gebeuren. Huddersfield zorgde toen voor het begin van het einde van de Palace-periode van manager Frank de Boer (0-3). De Londenaren deden het zaterdag, met Patrick van Aanholt in de basis en Jairo Riedewald en Timothy Fosu-Mensah op de bank, een stuk beter.

Bij Huddersfield zat Rajiv van La Parra op de bank en ontbrak de geblesseerde Terence Kongolo. De thuisploeg kende een uiterst zwakke eerste helft en creëerde vrijwel niets. Palace was daarentegen meerdere keren gevaarlijk en de beloning kwam via verdediger James Tomkins die de bal na 23 minuten uit een hoekschop binnentrapte: 0-1.

In de tweede helft kreeg Palace de kans om er 0-2 van te maken toen voormalig PSV'er Zanka aanvaller Andros Townsend naar de grond haalde en de bal op de stip ging. Luka Milivojevic benutte de strafschop. Voor Palace zijn het drie uiterst belangrijke punten in de strijd tegen degradatie in de Premier League. De club stijgt naar plek zestien, al hebben concurrenten West Ham United en Southampton een wedstrijd minder gespeeld.

Stoke City - Everton 1-2
Stoke kreeg na een half uur een flinke domper te verwerken tegen Everton. De thuisploeg was tot dusver de betere ploeg en kreeg meer mogelijkheden, maar moest na dertig minuten met een man minder door. Charlie Adam kreeg een directe rode kaart van arbiter Martin Atkinson toen hij Wayne Rooney onderuit schoffelde. Bruno Martins Indi zag het vanaf de Stoke-bank gebeuren. Erik Pieters ontbrak in de selectie van Stoke.

Voor de bezoekers uit Liverpool, waar Cuco Martina en Davy Klaassen op de bank zaten, was de rode kaart een welkom cadeautje. Everton was na rust veel sterker met een man meer en kwam na zeventig minuten op voorsprong dankzij Cenk Tosun. Doelman Jack Butland redde eerst nog op een kopbal van de spits, de rebound werd van de lijn gehaald en tot slot schoot Tosun de bal alsnog raak: 0-1.

Cenk Tosun viert zijn treffer voor Everton.

Gezien het overwicht na rust en de voorsprong in handen leek Everton op weg naar de zege, maar Stoke vocht zich met een man minder terug. Invaller Eric Maxim Choupo-Moting werkte een vrije trap van Joe Allen binnen. Heel lang kon Stoke echter niet genieten van de goal, want vijf minuten na de 1-1 kopte Tosun een voorzet van Theo Walcott raak en bezorgde Everton de zege met zijn tweede treffer van de middag.

Everton blijft ondanks de zege op de negende plaats in de Premier League en heeft veertig punten. Verliezer Stoke staat met 27 punten op de negentiende plaats. Hekkensluiter West Brom heeft zeven punten minder.

AFC Bournemouth - West Bromwich Albion 2-1
West Brom wachtte al sinds 13 januari op een overwinning in de Premier League en dat lange wachten leek op bezoek bij het AFC Bournemouth van verdediger Nathan Aké eindelijk te worden beloond. De thuisploeg kreeg in de eerste helft wel mogelijkheden om een goal te maken, maar haalde de trekker niet over. Vlak na rust was het wel raak voor West Brom. Jay Rodriguez rondde af na terugleggen van Salomón Rondón.

West Brom toonde zich daarmee een effectieve ploeg, want Bournemouth had de overhand en kreeg meer kansen. Pas na 77 minuten lag ook voor de thuisploeg de bal in het net. Jordon Ibe schoot de bal buiten het zestienmetergebied achter keeper Ben Foster: 1-1. Uiteindelijk bezorgde Bournemouth West Brom alsnog een behoorlijke domper toen Junior Stanislas een vrije trap in een keer in het doel vuurde: 2-1.

De zege van Palace komt West Brom slecht uit, want het gat met de veilige plaatsen is nu al tien punten met nog zeven wedstrijden te gaan. Bournemouth staat op een keurige elfde plaats met 36 punten.