Waarom Feyenoord hoopt op Arsenal en Marseille

Reacties

Zondag vallen de laatste beslissingen in het reguliere Eredivisie-seizoen, waarna de play-offs om een Europees ticket volgen. Hoe zit het nu precies wat betreft Europees voetbal voor Nederlandse clubs? Een overzicht.

Waarom Feyenoord hoopt op Arsenal en Marseille

1. PSV

PSV is de eerste Eredivisie-kampioen in een kwart eeuw die geen direct Champions League-ticket krijgt. Dat heeft te maken met de matige Europese prestaties van Nederlandse ploegen in de afgelopen jaren. De Eindhovenaren stromen in principe in bij de derde voorronde voor het miljardenbal. Daarna wachten ook nog de play-offs, waardoor PSV dus twee tegenstanders moet verslaan om zich te plaatsen voor de groepsfase. PSV komt wel in de kampioenenroute terecht, wat een relatief eenvoudige loting garandeert. Als landskampioen kan PSV louter andere kampioenen - van mindere landen - treffen.

De kans is echter groot dat PSV de derde voorronde mag overslaan. Als de winnaar van de huidige editie van de Champions League dit seizoen in de competitie eindigt op een Champions League-plaats, schuift dat ticket door. Momenteel staat Liverpool derde in Engeland en is Real Madrid al zeker van een plek bij de eerste vier in Spanje, wat betekent dat het ticket voor de groepsfase doorschuift naar de nummer elf van de coëfficiëntenlijst: Tsjechië. Nummer dertien Nederland krijgt dan een startbewijs voor de play-offs.

Keert PSV volgend seizoen na een jaar afwezigheid weer terug in de Champions League?
Keert PSV volgend seizoen na een jaar afwezigheid weer terug in de Champions League?

2. Ajax

Met acht punten meer dan AZ is Ajax zeker van de tweede plaats in de Eredivisie. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League. De Amsterdammers moeten dan drie tegenstanders verslaan om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Ajax belandt in de zogeheten competitieroute, waarin ze geen kampioenen kunnen treffen. Tevens ontlopen de Amsterdammers de nummers vier van Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. Die landen leveren alleen rechtstreeks geplaatste clubs af. Door de uitstekende Europa League-prestaties in het seizoen 2016/17 heeft Ajax een beschermde status bij de loting, waardoor de club van Erik ten Hag ook veel andere sterke clubs zal ontlopen.

3. AZ

Door het verlies in de KNVB-bekerfinale tegen Feyenoord moet AZ een extra voorronde spelen in de Europa League. De ploeg van trainer John van den Brom stroomt in in de tweede voorronde van het toernooi. AZ moet drie opponenten uitschakelen om zeker te zijn van de groepsfase van de Europa League.

4. Feyenoord

Als bekerwinnaar is Feyenoord zeker van een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. De Rotterdammers mogen echter hopen op meer. Feyenoord moet hopen dat Arsenal of eventueel Olympique Marseille - dat nog strijdt om een Champions League-ticket in de Ligue 1 - dit seizoen de Europa League wint. De Londenaren halen via de eigen competitie sowieso geen plek in de Champions League, maar kunnen dat via de Europa League alsnog afdwingen. In dat geval schuift het directe Europa League-ticket van Arsenal of Marseille door naar Nederland. Wint Atlético Madrid of Red Bull Salzburg de Europa League, dan is Feyenoord veroordeeld tot het spelen van de derde voorronde én de play-offs.

De nummers één en twee van de Ligue 1 zijn direct geplaatst voor de Champions League, de nummer drie speelt voorronde Champions League, de nummer vier gaat naar de Europa League.
De nummers één en twee van de Ligue 1 zijn direct geplaatst voor de Champions League, de nummer drie speelt voorronde Champions League, de nummer vier gaat naar de Europa League.

5. Winnaar Play-Offs

De nummers vijf tot en met acht uit de Eredivisie strijden in de Nederlandse play-offs om het laatste Europese ticket. Momenteel worden die plekken ingenomen door FC Utrecht, Vitesse, SC Heerenveen en PEC Zwolle. De winnaar van de play-offs krijgt, net als AZ, een startbewijs voor de tweede voorronde van de Europa League. ADO Den Haag, dat momenteel negende staat in de Eredivisie, maakt ook nog kans op de Nederlandse play-offs.

© @KNVB
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.