Overtuigend AZ geeft FC Utrecht stof tot nadenken

Reacties

FC Utrecht moet de ambitie om tegen de top aan te schurken weer parkeren. AZ wees op eigen veld de concurrent gedecideerd terug (3-0).

Overtuigend AZ geeft FC Utrecht stof tot nadenken

AZ had nog een rekening openstaan tegen FC Utrecht na de finale van de play-offs. De Alkmaarders gingen in mei in de return na strafschoppen onderuit, waar het op eigen veld ogenschijnlijk met een 3-0 zege de solide basis had gelegd voor het begeerde Europese ticket.

Vijf maanden later was AZ op eigen veld opnieuw sterker dan FC Utrecht, dat opnieuw in Alkmaar een 3-0 nederlaag kreeg te slikken. Na een overtuigend begin met kansen voor Guus Til, Joris van Overeem en Wout Weghorst was het in de 21ste minuut raak. Linkspoot Teun Koopmeiners knalde de bal met rechts van afstand achter FC Utrecht-doelman David Jensen.

De openingstreffer van de negentienjarige middenvelder was een bevestiging voor het gelijk van trainer John van den Brom, die de jongeling voor het eerst een basisplaats gunde ten koste van Mats Seuntjens.

De 1-0 was ook terecht gezien het spelbeeld, waarin AZ duidelijk de bovenliggende partij was. Van Overeem zag Jensen na zijn poging met een knappe redding de 2-0 voorkomen, terwijl Alireza Jahanbakhsh kort voor rust van grote afstand de bal op de lat poeierde.

Tekenend voor het magere optreden van FC Utrecht was dat de gasten pas in de 38ste minuut voor het eerst echt gevaarlijk waren. Maar daarvoor was wel een fout nodig van AZ-goalie Marco Bizot. Die ging onder de bal door en zag tot zijn opluchting dat de kopbal van Lukas Görtler op de lat belandde.

Teleurstelling bij FC Utrecht-spits Lukas Görtler en opluchting bij AZ-doelman Marco Bizot na bal op de lat.
Teleurstelling bij FC Utrecht-spits Lukas Görtler en opluchting bij AZ-doelman Marco Bizot na bal op de lat.

In de tweede helft toonde FC Utrecht wat meer initiatief. Maar AZ bleef met afstand de gevaarlijkste ploeg. Weghorst was vroeg in het tweede bedrijf met een knappe inzet op de paal het dichtst bij een tweede Alkmaarse treffer, die na ruim een uur alsnog viel. Na een voorzet van Thomas Ouwejan prikte Jahanbakhsh de bal achter Jensen.

De marge gaf rust aan AZ. Een scenario als vorige week, toen tegen FC Groningen onnodig een voorsprong uit handen werd gegeven, kon in de kast. Gezien het spel van FC Utrecht was er ook geen reden om te moeten vrezen voor een herhaling. De ploeg van trainer Erik ten Hag liet te weinig zien van een ploeg die de ambitie heeft boven in de subtop mee te draaien.

AZ deed dat wel, waarbij Van Overeem dat in de 81ste minuut onderstreepte door na een splijtende pass van Jahanbakhsh vanaf het middenveld met buitenkant voet FC Utrecht-doelman Jensen ook te passeren; 3-0.

Door het resultaat schuift AZ op naar de vijfde plaats, met evenveel punten als nummer vier Feyenoord. FC Utrecht, dat vorige week met de zege op SC Heerenveen een minder periode dacht te hebben afgesloten, blijft steken op dertien punten en de negende plaats.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.