Overmars legt uit waarom het voor Ajax misschien wel 'een tussenjaar' wordt

Reacties

Tijdens de transferperiode heeft Ajax flink de gevolgen van de coronacrisis ondervonden. Dat zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars in een terugblik op Ajax-tv. Daarin schroeft de voormalige buitenspeler de torenhoge ambities van de Amsterdammers enigszins terug.

Overmars legt uit waarom het voor Ajax misschien wel 'een tussenjaar' wordt
© Pro Shots

Ajax beleefde een turbulente transferperiode, maar desondanks verliep de transferwindow niet helemaal zoals verwacht. Spelers van wie zeker werd gedacht dat ze zouden vertrekken, bleven in Amsterdam. Bovendien had de wereldwijde problematiek invloed op de keuzes die Ajax moest maken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Overmars legt uit waarom wellicht een pas op de plaats gemaakt moet worden. 'Ik heb intern ook uitgesproken dat we er misschien een tussenjaar van moeten maken.  In plaats van één of twee stapjes vooruit, hebben we – gedwongen door de omstandigheden – even op de rem moeten trappen. Dat zit 'm in keuzes, ook met aankopen wel of niet. De sponsors trekken ons er nu gelukkig doorheen, want voor ons zijn transfers wel de belangrijkste inkomsten.'

Bij de term tussenjaar, doelt Overmars vooral op het kleiner maken van het gat met de Europese top. 'Als ik dan bijvoorbeeld in gesprek ben met Bayern, dan probeer ik ze uit te leggen dat het tv-geld van Ajax maar negen miljoen bedraagt. Wij moeten het juist hebben van het publiek. Al die andere clubs die krijgen honderddertig tot honderdvijftig miljoen aan tv-geld... Als het publiek nog langer wegblijft, dan raakt dat Ajax hard.'

Overmars zet zijn woorden kracht bij met een voorbeeld op de transfermarkt. 'Erik (ten Hag, red.) had Dest inderdaad liever willen houden, maar het is ook de tijd waarin we leven. We moeten bepaalde doelen halen, ook financieel gezien. Ook om de schade te beperken aankomend jaar. Die schade zal, denk ik, vrij fors zijn. Daar had het ook mee te maken.'

Indruk
Toch keek Overmars ook tevreden terug op de transferperiode. Met Sean Klaiber haalde Ajax volgens hem een 'echte winnaar' binnen, Davy Klaassen is multifunctioneel inzetbaar op het middenveld, Nicolás Tagliafico en Andre Onana bleven en Antony en Mohammed Kudus maakten al snel indruk.

'Als je me drie maanden geleden had gevraagd: "Wie gaan er weg?" Dan had ik deze als eersten genoemd', zo doelde Overmars op Tagliafico en Onana. 'Het is de huidige wereld. Als we dat ook nog hadden moeten opvangen, hadden we zo'n zeven of acht basisspelers van twee jaar geleden moeten vervangen. Soms denkt men dat we kunnen toveren, maar dat was niet gelukt. Dat Antony en Kudus direct op de deur kloppen is natuurlijk wel prettig.' Kudus maakte zelfs zoveel indruk dat gesproken wordt van een Frenkie de Jong-achtige vibe. 'Ik snap dat ze daar aan denken. Hij heeft de snelheid op de eerste meters en kan heel goed voetballen. Maar hij kan ook als de beste de beuk erin gooien.'

Tot slot erkent Overmars dat niet alles wat hij in zijn hoofd had gelukt is in de transferperiode. 'We hadden op een aantal punten en plekken een andere keuze willen maken. Maar ik geef eerlijk toe: er is één speler die we graag hadden willen halen, maar dat is niet gelukt', aldus de Ajax-directeur, die daarbij geen naam noemde. 

In een eerdere duik in de jaarcijfers van Ajax werd al duidelijk dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is in Amsterdam. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.