Overhoop gegooid PSV ontsnapt in ploeterpartij aan blamage

PSV is zondagavond ontsnapt aan een blamage. Roger Schmidt gooide zijn elftal voor het thuisduel met Sparta Rotterdam volledig overhoop, een keuze die de Duitse trainer bijna erg duur kwam te staan. In de slotfase was er een strafschop (benut door een invaller) voor nodig om een beschamend resultaat te voorkomen.

PSV
PSV
1 - 0
Sparta Rotterdam

In het Philips Stadion werd zondagavond niet alleen stilgestaan bij de dood van Diego Maradona, maar ook bij het overlijden van Pim Doesburg. De ex-keeper speelde in totaal 687 wedstrijden in de Eredivisie (een absoluut record) en deed dat tussen 1962 en 1987 voor uitgerekend PSV en Sparta. Voor beide clubs speelde hij twee periodes. Vorige week overleed de achtvoudig international op 77-jarige leeftijd, de Eindhovenaren en de Rotterdammers speelden daarom allebei met rouwbanden.

Ten opzichte van de laatste twee wedstrijden (waarin PSV met dezelfde basiself speelde) voerde Schmidt liefst acht (!) wijzigingen door. Jordan Teze, Pablo Rosario en Eran Zahavi waren de enige spelers die hun plekje bij de eerste elf behielden. Onder anderen de teruggekeerde Mario Götze, nieuwkomer Adrian Fein, basisdebutant Richard Ledezma en keeper Lars Unnerstall maakten hun opwachting.

Dat geïmproviseerde PSV-elftal wist in een slaapverwekkende eerste helft bepaald geen indruk te maken. Sterker nog: de enige échte kans voor rust was in de negende minuut voor de bezoekers. Na een dieptepass tikte Sparta-spits Lennart Thy de bal voorbij de ver uitgekomen PSV-keeper Lars Unnerstall, maar na het passeren van zijn landgenoot schoot hij de bal van grote afstand naast het volledig verlaten doel.

Een minuut stilte en rouwbanden bij PSV - Sparta, voor de overleden Pim Doesburg.

Ook na rust was Sparta lange tijd de enige ploeg die aanspraak mocht maken op een doelpunt. Uit een corner kopte Abdou Harroui de bal over, maar daarmee zat hij uitgerekend zijn ploeggenoot Bart Vriends (die achter Harroui kwam ingelopen en er veel beter voor stond) dwars. Een paar minuten later werd de thuisploeg dan toch een keer dreigend. Fein krulde de bal richting de verre kruising, maar Sparta-keeper Maduka Okoye tikte bal schitterend over zijn doel.

Rommelige goal
Na iets meer dan een uur spelen vond Schmidt het mooi geweest. Hij bracht in één klap Noni Madueke, Donyell Malen en Cody Gakpo binnen de lijnen (voor Ledezma, Zahavi en Götze), waarmee hij PSV van de broodnodige aanvallende impulsen voorzag. Met die verse krachten binnen de lijnen trokken de Eindhovenaren de wedstrijd alsnog naar zich toe, maar de rommelige manier waaróp die voorsprong tot stand kwam, was typerend voor het geploeter van de thuisploeg.

Uit een corner werkte Sparta-verdediger Michael Heylen de bal richting zijn eigen doel, maar Okoye redde knap. De rebound werd vervolgens binnen de zestienmeter opgepikt door Nick Viergever, die daarna lomp onderuit werd geschopt door Reza Kharchouch. Zuur voor de aanvaller, die een kwartier eerder binnen de lijnen was gekomen en daarmee zijn Eredivisie- én Sparta-debuut maakte. De pingel werd genomen door Malen, maar wéér redde Okoye. De bal kwam echter weer in de voeten van Malen terecht, de aanvaller controleerde de bal met wat moeite en schoot vervolgens alsnog de 1-0 binnen.

Een paar minuten voor tijd kreeg Sparta nog een uitgelezen mogelijkheid op de 1-1, toen de eveneens ingevallen Danzell Gravenberch van dichtbij mocht schieten. Hij zette Viergever knap opzij, maar ramde de bal vervolgens hard over. PSV hield ook in de slotfase stand, hoewel Sparta flink aandrong, waardoor de ploeg van Schmidt de overwinning op het tandvlees binnensleepte.