Over stadionplannen Feyenoord: 'Grootste wanbeleid ooit van een Europese club'

Reacties

Tsjalle van der Burg vindt het onbegrijpelijk dat Feyenoord nog geen definitieve streep heeft gezet door de plannen voor het nieuwe stadion. De sporteconoom van de Universiteit Twente berekende in 2018 al dat het spelersbudget door de komst van het peperdure Feyenoord City met vijf tot tien miljoen euro zou stijgen en dat dit lang niet genoeg zou zijn om op gelijke hoogte te komen met Ajax en PSV.

Over stadionplannen Feyenoord: 'Grootste wanbeleid ooit van een Europese club'
© Pro Shots

Van der Burg snapt op basis van zijn analyses weinig van de weg die Feyenoord is ingeslagen. 'Ze zijn hier al sinds 2007 mee bezig. Om daar geld voor vrij te maken, hebben ze op alles bezuinigd. Niet met Jong Feyenoord in Keuken Kampioen Divisie, omdat ze dan geld moesten uitgeven. Bezuinigd op de jeugdopleiding. De Kuip is verwaarloosd. Dat zorgt voor minder inkomsten. Dat gaat ook ten koste van resultaten en daarmee inkomsten. Jonge kinderen die niet uit Rotterdam komen en fan van een club willen worden, kiezen vaker voor Ajax of PSV, omdat die tegenwoordig succesvoller zijn. Zo is Feyenoord in een heel moeilijke situatie gekomen.'

'Economen denken altijd in kosten en opbrengsten', legt Van den Burg uit. 'De Kuip verbouwen blijkt veel goedkoper. Terwijl de opbrengsten vergelijkbaar zijn. Als je écht zakelijk bent, zeg je: 250 miljoen voor een ingrijpende innovatie is veel minder dan vijfhonderd miljoen voor een nieuw stadion dat praktisch dezelfde inkomsten oplevert, terwijl er bij renovatie ook nog eens veel goedkopere oplossingen mogelijk zijn. Dat Feyenoord toch is doorgegaan op de weg van een nieuw stadion is het grootste wanbeleid dat een Europese voetbalclub ooit heeft gevoerd', aldus Van den Burg, die op VI PRO uitlegt hoe interessant de club is voor investeerders.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.