Ousmane Dembélé, stap voor stap richting de Neymar-status

Reacties

De Barcelona-aanval heeft in de beginfase van dit seizoen voor het eerst sinds het vertrek van Neymar weer wat weg van een tridente. Over de opmars van Ousmane Dembélé, die zondagavond in de derby tegen Girona al voor de vijfde keer op rij kan scoren. Over het veelbewogen jaar van de jongeling.

Ousmane Dembélé, stap voor stap richting de Neymar-status

De verkeerde man komt voor PSV op precies het verkeerde moment aan de bal, dinsdagavond in aanloop naar de 1-0 van Lionel Messi. Als Dembélé met veel ruimte voor zich en de bal aan de voet versnelt is er vaak geen houden aan. Dat is zijn grootste kwaliteit. Afgezien van het feit dat hij volstrekt tweebenig is. Zó tweebenig, dat hij niet eens weet of hij van nature rechts of links is, zo weten we allemaal na dit interview. Tegen PSV neemt hij alle spanning weg door de bal een kwartier voor tijd met zijn rechter voorbij Jeroen Zoet te krullen. Het is al zijn vijfde goal van het seizoen en een volgende bevestiging van het feit dat de vervanger van Neymar na een debuutjaar om snel te vergeten op weg is de verwachtingen waar te maken.

Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat het voor Dembélé tegen Getafe vreselijk misgaat. In Coliseum Alfonso Pérez gaat hij in zijn tweede wedstrijd voor Barça al snel naar de grond en grijpt hij naar zijn bovenbeen. Het oordeel van de dokter: een zware hamstringblessure die een operatie noodzakelijk maakt. Het is volgens de arts wellicht het gevolg van presteren onder extreme druk en het verzwijgen van eerdere klachten. Ondertussen baart zijn levensstijl ook zorgen. Barcelona huurt op een gegeven moment onder anderen een privé-chef in om de grote aankoop ook buiten de club te laten leven als een Barcelona-speler.

In zijn tweede competitiewedstrijd gaat het voor Ousmane Dembélé al mis in het seizoen 2017/18.
In zijn tweede competitiewedstrijd gaat het voor Ousmane Dembélé al mis in het seizoen 2017/18.

Dembélé maakt begin januari zijn rentree en heeft in de eerste maanden zichtbaar moeite te wennen aan het handelingstempo. Vaak zijn er misverstanden met Luis Suárez en Lionel Messi. Pas in de eindfase van het seizoen wint hij het vertrouwen van de twee met een handvol assists. Voor Xavi is het geen verrassing dat linksbuiten veel tijd nodig heeft, hoe veelbelovend het prijskaartje van 120 miljoen euro om zijn nek ook is. 'Spelen voor Barcelona is als het laatste examen. Waarom? Omdat je hier drie keer meer moet weten. Barcelona speelt op amper dertig meter van het veld. Hij heeft veel talent en is erg snel, maar hier krijgt hij niet de ruimte die hij in Dortmund of Rennes had. Daar had hij meer ruimte, dus ook meer tijd', zegt de clublegende tegen So Foot.

Van Ernesto Valverde heeft Dembélé in zijn tweede seizoen een vaste plek in het elftal gekregen. Waar Messi zich vaak laat uitzakken vanaf de rechterflank, zorgt de Fransman op links voor diepte. Met de vaak opstomende Jordi Alba als extra wapen op die flank heeft Dembélé bovendien de vrijheid veel het centrum op te zoeken.

Goals Assists Schoten Kansen gecreëerd
Ousmane Dembélé 3 0 13 8
Lionel Messi 4 2 18 16
Luis Suárez 3 2 13 6

Statistieken via Opta Sports (alleen La Liga)

Veelzeggend voor de gekte op de transfermarkt is dat er afgelopen zomer nog volop gespeculeerd wordt over een vertrek van Dembélé. Na een eerste jaar met een revalidatieperiode van vier maanden en slechts zeventien wedstrijden. Het WK maakt – hoe succesvol voor Frankrijk ook – zijn op persoonlijk vlak teleurstellende seizoen eigenlijk compleet. Dembélé verliest in de groepsfase zijn basisplaats en komt in de knock-outduels in totaal nog maar tot twee speelminuten. Het zal niet voelen als zijn WK. Bij de viering van het duel met de wereldtitel onlangs na het duel met Oranje is Dembélé ook de enige die bij opkomst de trofee niet aanraakt, bescheiden als hij is.

Zijn status verandert nu, volgens Ernesto Valverde simpelweg omdat hij constanter is geworden. 'Hij heeft een basisplaats gekregen omdat hij die ook echt verdiend heeft. Hij brengt tegenstanders uit balans en maakt belangrijke goals', zegt de Barcelona-coach daarover. Valverde heeft geduld met hem gehad en krijgt daar nu goals van een derde aanvaller naast Messi en Suárez voor terug. De Barcelona-aanval begint weer een driekoppig monster te worden.

Barcelona
Barcelona
2 - 2
Girona
Girona
{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.