Oranje-vrouwen maken indruk in Finland

Het Nederlands vrouwenelftal heeft indruk gemaakt tijdens haar debuut op het EK in Finland. De ploeg van bondscoach Vera Pauw won de openingswedstrijd in Turku met 2-0 van een zeer zwak Oekraïne en maakt daardoor nu al een goede kans om de kwartfinales te bereiken.

Voor aanvang van de eerste wedstrijd was de grote vraag: hoe weet Oranje om te gaan met de druk? Nooit eerder speelden Nederlandse vrouwen op een grote eindronde. Het antwoord tegen Oekraïne kwam al snel.

Na vier minuten spelen, opende Kirsten van de Ven de score. De middenvelder van Willem II volleerde een voorzet van Sylvia Smit goed binnen, al kreeg ze assistentie van de matig acterende Oekraïense keeper. Nog geen vijf minuten later was het al 2-0, toen Karin Stevens (eveneens Willem II) scoorde in de rebound.

In de tweede helft was Oranje geen schim meer van de ploeg uit de eerste helft. Achter het spel zat nog maar weinig initiatief en de drang van voor rust was volledig verdampt. Nederland bleef op de been door de goede verdediging. Oekraïne kreeg alle ruimte, maar werd, eenmaal bij het zestienmetergebied, geen moment gevaarlijk.

Door de zege heeft Nederland al na een speeldag goede kansen op het bereiken van de volgende ronde. Woensdag speelt de ploeg van Pauw in groep A in Helsinki tegen gastland Finland, waarna Oranje het zaterdag in Lathi op moet nemen tegen het sterker geachte Denemarken.

De eerste twee landen uit de poule kwalificeren zich automatisch voor de kwartfinales. Ook de twee beste nummers drie (van in totaal drie groepen) gaan door. De finale van het EK in Finland wordt op 10 september afgewerkt in het Olympisch Stadion in Helsinki.