Oranje-selectie WK-finale 2010 bijna volledig ontmanteld

Het Nederlands elftal kende in 2010 een hoogtepunt met het bereiken van de WK-finale, waarin uiteindelijk Spanje na verlenging te sterk bleek. Ruim tweeëneenhalf jaar later is er weinig meer over van de WK-selectie die onder het bewind van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk zo'n indruk maakte in Zuid-Afrika.

Oranje-selectie WK-finale 2010 bijna volledig ontmanteld

De opvolger van Van Marwijk, Louis van Gaal, maakte woensdag zijn voorlopige selectie voor de oefeninterland tegen Italië van 6 februari bekend. Dat duel in de Amsterdam Arena is de wedstrijd waarmee het interlandjaar 2013 wordt ingeluid.

Een blik op de huidige 23-koppige spelersgroep leert dat er van de WK-selectie, die eveneens uit 23 man bestond, nog maar zes (!) spelers over zijn. Drie van hen mochten in Johannesburg aantreden in de WK-eindstrijd: Joris Mathijsen (toen Hamburger SV, nu Feyenoord), Robin van Persie (toen Arsenal, nu Manchester United) en Dirk Kuijt (toen Liverpool, nu Fenerbahçe).

De andere drie die er nog steeds bij zijn, kwamen niet in actie tegen Spanje: Michel Vorm (toen FC Utrecht, nu Swansea City), Khalid Boulahrouz (toen VfB Stuttgart, nu Sporting Lissabon) en Klaas-Jan Huntelaar (toen AC Milan, nu Schalke 04). Van deze zes zijn alléén Van Persie en Huntelaar min of meer zeker van de nodige speelminuten in Oranje. Van Persie, die sinds zijn overgang van Arsenal naar Manchester United aan de lopende band scoort, is met Huntelaar in gevecht om de spitspositie. Mathijsen en Kuijt spelen door de vernieuwing in het Nederlandse keurkorps een stuk minder dan in 2010 en Boulahrouz en Vorm moeten het doorgaans met een reserverol doen in het nationale elftal.

Liefst acht van de elf basisspelers van de WK-finale behoren momenteel niet tot de selectie voor het duel met Italië. Achtereenvolgens zijn dat Maarten Stekelenburg (toen Ajax, nu AS Roma), Gregory van der Wiel (toen Ajax, nu Paris Saint-Germain), John Heitinga (Everton), Giovanni van Bronckhorst (toen Feyenoord, inmiddels gestopt), Mark van Bommel (toen Bayern München, nu PSV), Nigel de Jong (toen Manchester City, nu AC Milan), Wesley Sneijder (toen Internazionale, sinds deze week Galatasaray) en Arjen Robben (Bayern München).

Ook de drie invallers uit de eindstrijd werden ditmaal niet opgeroepen. Rafael van der Vaart (toen Real Madrid, nu Hamburger SV), Eljero Elia (toen Hamburger SV, nu Werder Bremen) en Edson Braafheid (toen Bayern München, nu FC Twente) zijn momenteel niet uitverkoren.

Ook andere spelers uit de WK-selectie zitten er niet bij. Daarbij gaat het om Sander Boschker (FC Twente), André Ooijer (toen PSV, inmiddels gestopt), Demy de Zeeuw (toen Ajax, sinds deze week Anderlecht), Stijn Schaars (toen AZ, nu Sporting Lissabon), Ryan Babel (toen Liverpool, nu Ajax) en Ibrahim Afellay (toen PSV, nu Schalke 04). De vernieuwingsdrang is volop ingezet onder Van Gaal. Hij liet in zijn tweede ambtstermijn al negen internationals debuteren. Een en ander was noodzakelijk na het dramatisch verlopen EK, waar Oranje na drie nederlagen roemloos werd uitgeschakeld. Mochten Jonathan de Guzman, Daley Blind en/of Ola John tegen Italië hun debuut maken, stijgt het aantal uitgedeelde haasjes onder Van Gaal nog verder. (Tim Tempelaars)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen