Oranje wil in jubileuminterland fraaie series uitbouwen tegen rivaal

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de kraker tegen Duitsland in de EK-kwalificatiereeks. Om 20.45 uur is de aftrap in de Johan Cruijff Arena.

Oranje wil in jubileuminterland fraaie series uitbouwen tegen rivaal
Nederland
Nederland
2 - 3
Duitsland
Duitsland

• Nederland zette de EK-kwalificatiecampagne donderdag in met een overtuigende 4-0 overwinning op Wit-Rusland. Voor Duitsland wordt het duel in Amsterdam pas de eerste wedstrijd in deze cyclus. Woensdag oefende Die Mannschaft tegen Servië: 1-1.

• De interland van zondag is op voorhand al historisch, want het betreft de achthonderdste in de geschiedenis van Oranje. Met 402 zeges, 176 gelijke spelen en 221 verliesbeurten heeft Nederland een positieve balans.

Hoe verging het Oranje in de vorige jubileuminterlands?

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Het wordt alweer de 43ste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland. Oranje trok elf keer aan het langste eind, maar ging vijftien keer onderuit. Zestien confrontaties eindigden onbeslist.

• Bijzonder aan de interland van zondag is dat Nederland en Duitsland elkaar voor het eerst tegenkomen in de EK-kwalificatie. Wel ontmoetten de teams elkaar al in de WK-kwalificatie, de WK-eindronde, de EK-eindronde, de Nations League en in vriendschappelijk verband.

'Memphis vult de vrije rol perfect in, dat is echt een wapen'

• Nederland bleef in zijn laatste drie duels met de oosterburen zonder nederlaag. In 2012 eindigde een oefenwedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel en verser in het geheugen liggen de Nations League-confrontaties van vorig jaar (3-0 in Amsterdam en 2-2 in Gelsenkirchen). Oranje is niet bezig aan zijn beste reeks tegen Duitsland: tussen 1910 en 1923 verloor Nederland zes keer achtereen niet van de rivaal.

• Voor Ronald Koeman wordt het zijn twaalfde interland als bondscoach, waarmee de ex-international in de toptwintig van keuzeheren met meeste Oranje-duels belandt. Koeman evenaart zondagavond Ernst Happel en steekt Thijs Libregts en Cees van Hasselt voorbij.

Van Lenstra tot Van Dijk: de veelbewogen historie van Nederland - Duitsland

Matthijs de Ligt en Memphis Depay zijn de enige spelers die in alle interlands onder Koeman in actie kwamen. Quincy Promes miste één wedstrijd in die periode. Topscorer met zeven goals is Memphis, voor Virgil van Dijk (vier) en Georginio Wijnaldum (drie).

• Twee van die treffers liet Van Dijk vorig jaar aantekenen tegen Duitsland. De Oranje-aanvoerder kan pas de vierde international worden met minimaal drie treffers tegen Die Mannschaft. Recordhouder is Jan Thomée, die vijf keer scoorde tegen Duitsland. Mannes Francken en Wim Tap troffen vier keer doel in duels met de oosterburen.

• De laatste keer dat Oranje een interlandjaar met twee zeges inzette, was alweer in 2011. Destijds rekende Nederland af met achtereenvolgens Oostenrijk (3-1) en Hongarije (4-0). Pas in de vierde interland van 2011 greep het team van bondscoach Bert van Marwijk naast een zege: 0-0 tegen Brazilië.

Project Duitsland: Löw heeft gepasseerde Sané nu echt nodig

Duitsland bleef zonder overwinning in zijn laatste vijf zogeheten competitieve interlands: duels waarin iets op het spel stond. Op het WK verloor de viervoudige wereldkampioen van Zuid-Korea (met uitschakeling tot gevolg) en in de Nations League kwam de ploeg van Joachim Löw in vier duels niet tot winst (met degradatie tot gevolg).

Oranje is inmiddels al vijf interlands ongeslagen, een evenaring van de beste serie sinds het WK 2014. Ook onder Dick Advocaat ging Nederland in 2017 in vijf achtereenvolgende wedstrijden niet onderuit.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.