Oranje wil af van 'Portugal-complex' in op voorhand historisch duel

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de oefeninterland tegen Portugal van maandagavond (aftrap 20.30 uur).

Oranje wil af van 'Portugal-complex' in op voorhand historisch duel

• Voor het eerst in de 113-jarige interlandhistorie krijgt Oranje te maken met de videoscheidsrechter (VAR). Tegen Portugal fungeert de Fransman Nicolas Rainville als het 'extra paar ogen'. Het VAR-systeem zal komende zomer worden gehanteerd op het WK en doet in de zomer zijn intrede in de Eredivisie.

Een razendsnelle vooruitblik op Portugal - Nederland

• Het Nederlands elftal ontmoet maandagavond zijn grootste kwelgeest. Van de twaalf vorige ontmoetingen met Portugal zette Oranje er slechts één in winst om: de EK-kwalificatiewedstrijd op 16 oktober 1991 (1-0). Portugal triomfeerde in zeven duels en vier confrontaties kenden geen winnaar.

• De laatste keer dat Nederland stuitte op Portugal was op 14 augustus 2013. De vriendschappelijke interland eindigde in een 1-1 gelijkspel. Kevin Strootman bracht Oranje die avond aan de leiding en Cristiano Ronaldo zorgde vlak voor tijd voor de 1-1.

De wedstrijd van maandagavond heeft plaats in het Stade de Genève in Genève. Oranje speelde daar eenmaal eerder: op 22 augustus 2007 werd Nederland in dit stadion met 2-1 verslagen door Zwitserland in vriendschappelijk verband.

Kwaliteit ontbreekt bij Oranje: 'Je mist van alles wat'

• In totaal trof Ronaldo - die in grootse vorm steekt - al vier keer doel tegen Oranje. Er zijn nog altijd liefst achttien spelers met méér treffers in wedstrijden tegen het Nederlands elftal. Vivian Woodward voert deze rangschikking aan met dertien goals, voor Harry Stapley (elf) en Raymond Braine (elf).

Ronaldo maakte al 81 interlandgoals, waarmee hij alleen in Ali Daei (109) en Ferenc Puskás (84) nog zijn meerdere hoeft te erkennen.

• Vrijdag debuteerde Ronald Koeman met een 0-1 nederlaag tegen Engeland. De laatste Oranje-bondscoach die zijn eerste twee interlands verloor was Danny Blind in 2015: 0-1 tegen IJsland en 3-0 tegen Turkije. Onder anderen Dick Advocaat en Guus Hiddink verloren net als Blind hun eerste twee interlands als keuzeheer.

Samenvatting: armetierig Oranje bezorgt Koeman karig debuut

• Door zijn extreem korte invalbeurt tegen Engeland is Wout Weghorst van alle 766 Oranje-internationals degene die het kortst in actie kwam: twee minuten. Joop Wille (negen minuten) en Otman Bakkal (zes minuten) zijn de enige andere spelers met minder dan tien minuten in het Nederlands elftal.

• De 0-1 nederlaag tegen Engeland had geen gevolgen voor de positie van Nederland op de FIFA-ranking. Op de virtuele lijst staat Oranje nog altijd 21ste. De topdrie wordt gevormd door Duitsland, België en Brazilië.

Pröpper: 'Het is dringen op dit middenveld'
Debutant Weghorst: 'Gevoel van trots overheerst'
De Ligt na lofzang Koeman: 'Die Premier League-killers, heel leerzaam'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.