Oranje wel groepshoofd bij loting EK-kwalificatie 2016

In tegenstelling tot bij de WK-loting is Oranje bij de loting voor het kwalificatietoernooi van het EK in 2016 in Frankrijk wel groepshoofd. De loting is op 23 februari.

Oranje wel groepshoofd bij loting EK-kwalificatie 2016

De UEFA heeft de nationale voetbalbonden onder voorbehoud in vijf potten ingedeeld. Opvallend daarbij is dat Bosnië-Herzegovina, de WK-debutant, ook in Pot 1 zit. De UEFA gebruikt voor de potindeling niet de FIFA-ranglijst. Maar de Europese voetbalbond kijkt naar de resultaten in de voorronden en de eindronden van het WK 2010, EK 2012 en WK 2014.

Zo komt het dat België geen groepshoofd is, maar in Pot 2 zit met landen als Zweden, Denemarken en Zwitserland. Nederland zit in Pot 1 met Spanje, Duitsland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland en Bosnië-Herzegovina.

Aan het EK in 2016 doen voor het eerst 24 landen mee. De negen nummers een en twee uit de kwalificatiegroepen plaatsen zich voor de eindronde in Frankrijk. Ook de beste nummer drie mag meedoen. De overige nummers drie strijden in play-offs om de overige tickets. Gastland Frankrijk is sowieso geplaatst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen