Oranje Vrouwen halen opnieuw uit en sluiten perfecte campagne in stijl af

Reacties

De Oranje Vrouwen hebben de EK-kwalificatie dinsdagavond afgesloten met een overtuigende zege. Ook Kosovo kwam er niet aan te pas tegen de Europees kampioen, die wel traag op gang kwam.

Oranje Vrouwen halen opnieuw uit en sluiten perfecte campagne in stijl af
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 0
Kosovo
Kosovo

Vrijdagavond werden de Oranje Vrouwen door de Verenigde Staten nog met de neus op de feiten gedrukt: ondanks de fenomenale resultaten van de afgelopen jaren geldt Team USA nog steeds als de maat der dingen in het vrouwenvoetbal. De vicewereldkampioen noteerde tegen de wereldkampioen welgeteld één serieuze doelpoging en ging dan ook verdiend met 0-2 ten onder. Zo kwam er ruw een einde aan een serie van twaalf duels zonder nederlaag.

Tegen Kosovo waren de Oranje Vrouwen weer de dominante partij. Eind oktober triomfeerde Nederland in de heenwedstrijd al met 0-6 en met die score deed de Europees kampioen zich eigenlijk nog tekort. Ook in Breda heerste Nederland, al ontbrak deze keer aanvankelijk wel de scherpte in de afronding. De zeer aanvallende 3-3-4-opstelling (met Katja Snoeijs en Lineth Beerensteyn in de spits) leverde kansen zat op, maar geen goals. Kennelijk wreekte het gemis van doelpuntenmachine Vivianne Miedema zich.

Doelpuntenregen
Na de onderbreking toonden de Oranje Vrouwen zich een stuk effectiever tegen het kwaliteitsarme Kosovo, de nummer 125 van de FIFA-ranking. Eerst profiteerde Snoeijs van dramatisch verdedigen bij de bezoekers, waarna Jill Roord toesloeg uit een vrije trap. Ook Martens deed met een geplaatst schot een duit in het zakje, waarmee ze een puik optreden cachet gaf. Kosovo, dat werkelijk niets had in te brengen, incasseerde een kwartier voor tijd de vierde treffer. Snoeijs genoot een zee aan vrijheid en rondde overtuigend af na een fraaie aanval.

Snoeijs completeerde in de 84ste minuut zelfs haar hattrick, nadat Roord even daarvoor al haar tweede van de avond had laten aantekenen. De defensie van Kosovo oogde bij deze tegengoals niet extreem betrouwbaar.

Zo besluiten de Oranje Vrouwen de EK-kwalificatiereeks met klinkende statistieken. De tien duels leverden tien zeges en een zeer chique doelsaldo van 48-3 op. Het eindtoernooi is door de coronapandemie verplaatst naar de zomer van 2022. Halverwege 2021 nemen de Oranje Vrouwen eerst nog deel aan de Olympische Spelen in Japan. Na de oefenwedstrijd tegen Team USA geldt Nederland in elk geval niet als favoriet voor het goud.

Overigens stonden de Oranje Vrouwen dinsdag opnieuw onder leiding van Arjan Veurink. Sarina Wiegman ontbrak net als vrijdag wegens persoonlijke omstandigheden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Later in de week zoomen we op VI PRO dieper in op de situatie bij de Oranje Vrouwen. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten staat centraal in dat verhaal.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland Vrouwen
Meer over Nederland Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.