Oranje Onder-17 Europees kampioen na zege op Italië

Het Nederlands elftal Onder-17 heeft zich zondagavond gekroond tot Europees kampioen. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen was in de finale van het EK na strafschoppen te sterk voor Italië.

Oranje Onder-17 had de eindstrijd bereikt door zowel Ierland als Engeland via een strafschoppenreeks te verslaan. In de groepfase waren de Nederlandse beloften te sterk voor de leeftijdsgenoten van Duitsland (3-0), Spanje (2-0) en Servië (2-0), waardoor de ploeg van Van Wonderen ongeslagen aan de finale in Rotherham begon.

Dat vertrouwen was terug te zien in de openingsfase. Oranje begon ijzersterk aan de finale en kreeg met name via Ryan Gravenberch grote kansen. De Ajax-middenvelder sneed in de veertiende minuut naar binnen en zocht de verre bovenhoek, maar zijn fraaie inzet eindigde op de lat. Gravenberch liet nog twee kansen liggen, waarna de Italianen zich langzaam terug in de wedstrijd knokten.

Emmanuel Gyabuaa was dicht bij de 1-0, maar doelman Joey Koorevaar redde met kunst- en vliegwerk. De ploegen gingen daardoor met een 0-0 stand rusten, maar kort na de hervatting was het wel raak. Jurriën Timber combineerde met Daishawn Redan en schoot de bal via een Italiaans been over doelman Alessandro Russo heen: 0-1.

Italië Onder-17 juicht na de 2-1, maar zou uiteindelijk aan het kortste eind trekken in Rotherham.

De goal van de rechtsback schonk Oranje een verdiende voorsprong, maar lang konden de Nederlandse talenten daar niet van genieten. Een kwartier later had Italië de wedstrijd met twee doelpunten volledig omgekeerd. Eerst schoot Samuele Ricci de bal van een meter of twintig stijf in de bovenhoek, vervolgens liet ook Alessio Riccardi doelman Koorevaar volstrekt kansloos met een schot in de kruising: 2-1.

Oranje Onder-17 gaf zich niet gewonnen en zeven minuten voor tijd kwam de verlossende gelijkmaker. Mohammed Ihattaren gaf de bal na een uitstekende actie laag voor en Brian Brobbey, die nog geen vier minuten in het veld stond, tikte hem van dichtbij binnen: 2-2. Een minuut voor tijd was Brobbey ook nog dicht bij de 2-3, maar zijn inzet werd ternauwernood geblokt door een Italiaanse verdediger.

Strafschoppen moesten daarom de beslissing brengen in de EK-finale. Koorevaar groeide daar uit tot de grote held door de eerste twee penalty's van de Italianen te stoppen. Omdat Wouter Burger, Mohammed Ihattaren, Jurriën Timber en Ramon Hendriks wel scoorden namens Oranje, kroonde Nederland zich tot Europees kampioen.

Wouter Burger scoort: 0-1.
Nicolo Armini mist: 0-1.
Mohammed Ihattaren scoort: 0-2.
Edoardo Vergani mist: 0-2.
Jurriën Timber scoort: 0-3.
Jean Greco scoort: 1-3.
Ramon Hendriks scoort: 1-4.